13 C
Zagreb
Petak, 23 veljače, 2024

Uznemirujući ‘Genesis’: Google testira umjetnu inteligenciju koja može pisati vijesti

Nova umjetna inteligencija razvijena je kao pomoć novinarima, a predstavljena je čelnicima News Basket-a, u čijem su vlasništvu vodeće američke novine "New York Times", "Washington Post" i "Wall Street Journal", navodi se u tekstu koji je objavio "New York Times".

Pročitajte još:

Tehnologija, koju Google naziva “Genesis”, navodno može pripremiti vijesti iz bilo kojih podataka koje unese, uključujući aktualne događaje.

Google vjeruje da će ova tehnologija, dizajnirana da služi kao “osobni asistent”, novinarima uštedjeti vrijeme za važnije vijesti.

Uznemirujući “Genesis”

Neki rukovoditelji koji su prisustvovali prezentaciji smatrali su Genesis “uznemirujućim” i izjavili da su “neke važne točke previđene kada se radi o pisanju točnih vijesti.”

“Genesis nije namijenjen zamjeni ključne uloge novinara u pisanju priča”, rekla je glasnogovornica Googlea Jen Crider.

Profesor City University of New York Jeff Jarvis, napominjući da Googleova nova tehnologija ima potencijalne prednosti i nedostatke, rekao je da “ako ova tehnologija može pouzdano prezentirati činjenične informacije, novinari bi je trebali koristiti”.

Navodeći da neke vijesti zahtijevaju nijansirano i kulturno razumijevanje novinara i novinskih organizacija, Jarvis je rekao da bi uporaba ove tehnologije mogla naštetiti kredibilitetu novinskih organizacija.

Rasprava o umjetnoj inteligenciji u redakcijama

Novinske organizacije diljem svijeta raspravljaju hoće li koristiti tehnologije umjetne inteligencije u svojim redakcijama.

Neke organizacije, uključujući The Times, NPR i Insider, najavile su planove za istraživanje potencijala umjetne inteligencije “da vide kako se ona može odgovorno primijeniti u svijetu vijesti.

Dok Associated Press (AP) već dugo koristi umjetnu inteligenciju za izvještavanje o temama kao što su korporativna izvješća, agencija je također najavila da će podijeliti svoju arhivu vijesti s AI modelom ChatGPT.

S druge strane, novinske kuće kao što su “NBC News” i “D Times” reagirale su na umjetnu inteligenciju koja je neovlašteno snimala njihove podatke.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Na futsal utakmici u Rijeci Armada pjevala “umri Livaja”

Užasne smo povike već više puta slušali na riječkom području što se tiče Marka Livaje (30), ali sve je...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
12.7 ° C
12.8 °
9.9 °
55 %
7.7kmh
100 %
Pet
13 °
Sub
12 °
Ned
13 °
Pon
14 °
Uto
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9243
GBP
1,1696
CHF
1,0484
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: