5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Kakav preokret: ‘Nijemci odustaju od Borne Sose i to će uskoro objaviti.’

Pročitajte još:

Njemački nogometni savez je požurio i odustao od Sose.

Ono o čemu smo već pisali u srijedu bi trebalo postati i službeno. Bivšem hrvatskom nogometašu Borni Sosi propada transfer u njemačku reprezentaciju jer je stariji od 21 godine zaigrao za Hrvatsku u kvalifikacijama za U-21 protiv Škotske.

Potvrdio je to Oliver Bierhoff, tehnički direktor njemačke reprezentacije.

“Dobro smo analizirali čitavu situaciju, ali nažalost stvar nije pozitivna za nas. Nakon konzultacija s FIFA-om i naše želje da Borna postane član njemačkog nogometnog saveza, shvatili smo da za to postoje male šanse s obzirom na to da je prije nekoliko mjeseci izmijenjen statut. Borna je zanimljiv igrač koji ima ogroman potencijal i to ne samo zbog toga što ove sezone igra sjajno. Mi mu želimo sve najbolje u nastavku karijeri”, objasnio je Bierhoff.

U slučaju bivšeg Dinamova beka, koji ima 56 nastupa za mlade hrvatske selekcije, stvari su tu sasvim jasne: zadnji nastup imao je 12. studenog u remiju Hrvatske U-21 u Škotskoj (2-2) u kojemu je dobio crveni karton, s 22 godine, devet mjeseci i 22 dana. Osim toga, njemački savez još nije ni podnio zahtjev Fifi za promjenu Sosina sportskog državljanstva!

DFB bi uskoro mogao presjeći gordijski čvor.

– Imat će sjednicu u srijedu na kojoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Potom će objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i time će zatvoriti priču koja se provlači po medijima – rekao je za Sportske novosti hrvatski menadžer iz Njemačke Franjo Vranjković, bliski prijatelj sa šefom pravne službe DFB-a Jörgom Englischom.

”Englisch mi je to otkrio u povjerenju, prijateljski i zamolio me da ne idem s tim van dok se ne objavi službeno, ali rekao samu mu da ću vam prenijeti, što god on mislio o tome. Citirao mi je točno članak i stavke statuta zbog kojih Sosa nema pravo promijeniti nogometni savez i smije igrati samo za Hrvatsku. Upravo su Nijemci inzistirali kod FIFA-e da se te odredbe unesu u statut zbog brojnih igrača u njihovim mlađim uzrastima koji su djeca doseljenika. Da se radi o nekom svjetskom asu kojeg bi mogli privoljeti, možda bi išli i rušiti FIFA-in statut ili tražiti rupe, ali nije im to u interesu jer on zapravo štiti njih, a Sosa je iznimka u kojoj je protiv njih. Ključno je pravilo, kako mi je kazao Englisch, da igrač koji je naknadno uzeo drugo državljanstvo, koji ga nije imao prije nego što se počeo baviti nogometom i zaigrao prvu utakmicu za dosadašnju reprezentaciju u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađih od 21 godine kad je igrao posljednji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promijeniti dres. Kako je Sosa igrao za Hrvatsku sa Škotskom kad je imao debelo preko 22 godine i imao je niz nastupa nakon 21. rođendana, ne može dobiti zeleno svjetlo. Neovisno o tome što ima njemačko državljanstvo i nije igrao za hrvatsku A-reprezentaciju. Nijemci će zaključiti tu priču tako što neće ni predati zahtjev FIFA-i da prijeđe k njima jer vide da im dokumentacija ne štima.”

Pogreška karijere
Sosa se naljutio na Zlatka Dalića jer ga nije zvao u A-reprezentaciju nakon samo jedne dobre sezone u Bundesligi, a Dalić ga je uvrstio na širi popis putnika za Euro. Sosa to nije znao, pa je odabrao Njemačku i pogriješio.

Obrisao slike u hrvatskom dresu
Sosa je na Instagramu imao hrpu svojih slika u dresu hrvatske reprezentacije, a prije nekoliko dana je to obrisao jer je mislio da će igrati za Njemačku.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
5.1 ° C
7.1 °
4.8 °
93 %
1kmh
20 %
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: