6.8 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Žestoke reakcije nakon glasanja o obuci vojnika: Politički patuljci i kukavice nisu bili u stanju donijeti odluku

Pročitajte još:

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici glasali su o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM. Odluka o obuci nije prošla. Za izglasavanje odluke o toj misiji, koja među ostalim, uključuje i dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine, bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno, 101 glas saborskih zastupnika. Glasalo je ukupno 107 zastupnika zastupnika, odluku je podržalo 97 njih, a protiv je bilo 10 zastupnika.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak da su zastupnici koji su glasali protiv EU misije za vojnu pomoć Ukrajini pokazali neupućenost, ustvrdivši da je glasanje u Saboru bilo “razdjelnica koja dijeli one koje štite nacionalne interese od političkih patuljaka i kukavica”.

Komentirajući glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM, Plenković je tijekom obraćanja na prijemu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata posebnu zahvalu uputio onima koji su glasali “za” – zastupnicima parlamentarne većine i još 20 oporbenih zastupnika.

– Oni su bili na razini političke, moralne pa i povijesne odgovornosti, što je jako dobro. No loše je da među ova 54 zastupnika koji nisu glasali za odluku nije bilo još nekoliko njih koji razlikuju šumu od drveća, koji razlikuju bijelo od crnoga, dan od noći, dobro od zla, rekao je Plenković.

– U ovom konkretnom slučaju vidjeli smo manifestaciju politiziranja, rekao bih provincijalizma, potpune neupućenosti u ključne globalne, sigurnosne i političke teme, koji će na mali način, ne mnogo, jer smo mi osnažili međunarodni položaj Hrvatske, ipak naštetiti našem međunarodnom kredibilitetu, a to se nije smjelo dogoditi, ustvrdio je.

Podsjetio je pritom da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije prije samo 30 godina i zna što je to braniti se od većeg i snažnijeg protivnika. Takva zemlja “ne može biti bešćutna u trenucima kada Rusija čini agresiju na Ukrajinu, gdje se okupiraju teritoriji, protjeruju civili, žene, djeca, stariji, gdje su milijuni izbjeglica, a puno je i raseljenih osoba unutar Ukrajine”.

Današnje glasanje velika je razdjelnica u političkom životu Hrvatske

– Ovaj današnji događaj velika je razdjelnica u političkom životu Hrvatske koja dijeli ozbiljne, odgovorne, one koji štite nacionalne interese, a tu ubrajam parlamentarnu većinu i ovih 20 dodatnih zastupnika, od političkih patuljaka i kukavica koji nisu bili u stanju donijeti pravu odluku, poručio je.

– Oni će sa svojim neglasanjem za ovu odluku živjeti dugo i živjet će sa stigmom, dodao je.

– Potrudit ćemo se da ih ta stigma prati i da hrvatski građani i hrvatski narod dobro znaju kako su nas onemogućili da budemo na razini odgovornosti države za koju se mi svakim danom trudimo da bude odgovorna članica međunarodne zajednice, rekao je.

Podsjetio je pritom da Hrvatska već niz godina nije u SFRJ, pa da bude nesvrstana, a nije ni neutralna.

– Hrvatska je članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i takav međunarodni položaj podrazumijeva ne samo prava, nego i određene obaveze, naglasio je, a glasanje je bila prigoda da saborski zastupnici to potvrde.

– Dakle, ne samo da su polupali lončiće, nego su baš promašili cijelu loptu, a ovaj promašaj u političkom smislu pratit će ih dugo, poručio je Plenković.

– Vlada, parlamentarna većina i oporbeni zastupnici koji su glasali za odluku bili su na pravoj strani morala i solidarnosti, pa i povijesti, a oni koji su to danas propustili, neka sami misle što su napravili, rekao je Plenković.

Odluka o sudjelovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u kojoj bi se obučavali ukrajinski vojnici u Hrvatskoj, u Saboru nije prošla jer je za nju glasalo 97 od potrebnog 101 zastupnika, koliko iznosi dvotrećinska većina.

“Za” je glasala parlamentarna većina, koju čini 77 zastupnika, a uz njih, kako su i najavili, troje zastupnika IDS-a.

Iako se nagađalo da će i oni poduprijeti odluku o misiji, socijaldemokrati su sve do trenutka glasanja skrivali kako će se izjasniti, a u konačnici, od ukupno 18-ero zastupnika, 16-ero je bilo prisutno (dvoje je izostalo sa sjednice zbog opravdanih razloga). “Za” je glasalo njih 15-ero, dok je protiv iz tog Kluba jedino bio Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu, koji se i prije protivio toj misiji.

Odluku su podržali i Zlatko Hasanbegović iz Kluba Domovinskog pokreta te Milan Vrkljan iz Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku.

Protiv se izjasnilo desetero zastupnika, petorica iz Kluba Domovinskog pokreta – Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić.

Crveni gumb stisnuli su i Hrvatski suverenisti Marijan Pavliček i Željko Sačić te Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta, kao i Krešo Beljak i Željko Lenart iz Kluba HSS-a i Radničke fronte.

U glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM nisu se, kako su i najavili, uključili klubovi SDP-a, Mosta, zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a.

Medved: Nestvarno je da dio zastupnika nije prepoznao važnost EUMAM-a

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je gotovo nestvarno da kada cijeli civilizirani zapadni svijet jedinstveno pruža potporu Ukrajini, dio saborskih zastupnika ne prepoznaje ulogu Hrvatske u EU misiju za vojnu pomoć Ukrajini -EUMAM.

– Hrvatska ne može i neće biti nesvrstana, bila je žrtva velikosrpske brutalne agresije. Toliko života smo izgubili i toliko patnji prošli da nitko ne razumije ukrajinski narod bolje od nas, i zato je gotovo nestvarno, poglavito oni saborski zastupnici koji dolaze iz gradova koji su bili žrtve velikosrpske agresije, da ne prepoznaju ovaj trenutak, rekao je potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, komentirajući današnje glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM.

Ministar Medved naglasio je kako je misija EUMAM koncipirana tako da se kroz participiranje svih zemlja da doprinos Ukrajini u svjetlu osposobljavanja njihove vojske za obranu od ruske agresije.

– A koncept našeg participiranja predložio je Glavni stožer Hrvatske vojske, generali i časnici koji su iznijeli Domovinski rat, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Medved u izjavi novinarima na prijamu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Hrvatska vojska ima respektabilne instruktore u raznom spektru sposobnosti, tako da itekako imamo što ponuditi kolegama iz ukrajinske vojske, no, nažalost, očito određeni saborski zastupnici iz samo njima poznatog motiva, ne prepoznaju ovaj trenutak, dodao je.

Vlada će nastaviti pomagati ukrajinskom narodu, snažno kao i dosad

Ministar Medved je rekao kako će u vremenu pred nama Vlada RH nastaviti pomagati ukrajinskom narodu, snažno kao što su to činili i dosad.

– Zastupnici koji nisu iskoristili ovaj moment, nemaju više mogućnosti popravnog i imat će priliku preispitivati svoju odluku, a vjerujem da će i njihovi glasači prepoznati stupanj neodgovornosti u svjetlu državničkog pristupa. Jer Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a i EU, ima niz pogodnosti, ali i obveze, dodao je.

Ministar Medved podsjetio je kako je Hrvatska od stupanja u NATO imala nekoliko međunarodnih misija i operacija, gdje su hrvatski instruktori prezentirali na najbolji mogući način Hrvatsku vojsku i sposobnosti izgrađene i u Domovinskom ratu.

– Prisjetimo se što smo prije 31 godinu kao narod proživljavali i napora koje su predsjednik Tuđman i tadašnja Vlada radili da se pomogne Hrvatskoj. Kako je moguće da se sve to zaboravi, i danas kada je RH realizirala gotovo sve svoje strateške ciljeve, kada zaista možemo pružiti promoći zemlji koja je žrtva totalne ruske agresije, gdje svakodnevno imamo na stotine mrtvih, ne prepoznamo trenutak i kažemo da smo mi taj narod koji danas ima mandat pružiti potrebu onima u potrebi, naglasio je Medved.

Dodao je kako je siguran da će u povijesti ostati zapečaćena loša procjena onih koji nisu dali potporu misiji EUMAM, i donijeli odluku koja Hrvatskoj dugoročno donosi štetu kao vjerodostojnoj članici najsnažnijih međunarodnih asocijacija.

Jandroković: Oni koji su glasovali protiv Odluke pokazali politički amaterizam

– Oni koji su bili protiv odluke da se pomogne Ukrajini pokazali su politički amaterizam, ali su pokazali i ljudske slabosti, neetičnost, neljudskost. Ovdje smo mi danas trebali pokazati kao Hrvatski sabor, da podržavamo pravednu borbu ukrajinskog naroda za slobodu i neovisnost. To zastupnici koji su bili protiv te odluke nisu pokazali, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru nakon sjednice.

Jandroković je poručio i da će onim zastupnicima koji su bili protiv te odluke ostati povijesna ljaga i neka s njom žive.

– Neka se propitaju i teret je sada na njima, kazao je.

Rezultat glasovanja nije poraz HDZ-a

Istaknuo je i kako rezultat glasovanja nije poraz HDZ-a, već poraz onih koji su bili protiv, ili koji se nisu imali hrabrosti uključiti u glasovanje, npr. SDP i Most.

Poručio je kako to nije bilo glasovanje, kako su ga neki pozicionirali, između toga podržavaju li Andreja Plenkovića ili Zorana Milanovića, već je to bilo glasovanje o tome – želimo li pomoći Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije, ili ćemo stajati po strani i tako dati u stvari potporu Rusiji.

– Ovo je bila jedna važna odluka, ali isto tako i gesta, rekao je predsjednik Sabora.

Ponovio je i kako ne može shvatiti one iz oporbe koji su bili protiv te Odluke ili one koji su se “kukavički isključili” jer će ta ljaga ostati na njima.

Jandroković smatra da će takva odluka utjecati i na određeni način, i na međunarodni položaj i ugled RH, ali i da ćemo politikama i odlukama koje ćemo donositi, održati pozitivan imidž koji ima naša zemlja.

Zamoljen za komentar tvrdnje SDP-a kako je Odluka neustavna, Jandroković je odgovorio kako je to floskula jer nitko nije argumentirao o kakvoj se neustavnosti radi.

– Tu bombicu je u medijski javni prostor ubacio predsjednik Milanović, oni su ga slijedili kao i mnogo puta do sada, nekritički i politički nepromišljeno. I doveli su se u ovu poziciju u kojoj su sada, rekao je.

HDZ nije nikoga lovio po hodnicima i vršio pritisak

Jandroković se osvrnuo i na oporbene teze da je HDZ nekoga “lovio po hodnicima i vršio pritisak”.

– Upravo suprotno. Do prije jedan ili dva dana govorilo se o preko sto zastupnika koji će podržati tu odluku. Međutim, neki od njih naglo su promijenili svoje mišljenje, tu mislim na neke od zastupnika Domovinskog pokreta i na zastupnika Fokusa (Dario Zurovec). Tu su bili ljudi koji su nas uvjeravali da oni smatraju da je po savjesti da podrže odluku o pomoći Ukrajini, kazao je.

Dodao je i kako ne zna što se to promijenilo u zadnja dva dana da su promijenili svoj stav.

Jandroković smatra kako oni nisu mijenjali svoje stavove prema onome što HDZ traži, nego su od onoga što je bilo dogovoreno i što se činilo izvjesnim – promijenili svoj stav i bili protiv odluke o pomoći Ukrajini.

Upitao je tko je to u zadnjim danima na njih utjecao da su oni odustali od podrške i bili protiv nje.

– Posebno mi je zanimljiv Domovinski pokret jer su iz njihovih redova najavljivali da će glasovati po savjesti. Nekoliko zastupnika. Međutim, jučer tijekom dana ta savjest odjednom je popustila pod nekom vrstom pritiska. A to pitajte njih, poručio je.

Zamoljen za komentar Vladine odluke da se povuče prijedlog za povećanjem plaća državnim službenicima kratko je odgovorio: To je politička odluka i dobra je to odluka.

Bačić: Nas 97 smo danas između dobra i zla izabrali dobro

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić danas je, nakon neuspjelog glasanja o uključenju Hrvatske u misiju EUMAM, kritizirao oporbu “zbog izostanka empatije i solidarnosti prema Ukrajini” te kazao da se glasalo između dobra i zla.

– Ovaj ishod glasanja svakako nije dobar i neće pridonijeti jačanju međunarodnog ugleda Hrvatske. Prije 30 godina bili smo izloženi sličnoj agresiji kao danas Ukrajina i sada kada smo u stanju i vojno pomoći Ukrajini dio oporbe, nažalost, nije podržao vojnu misiju, izjavio je Bačić nakon neuspjela glasanja.

Ponosan je, kazao je, što je danas među 97 zastupnika koji su između zla i dobra izabrali dobro, između agresora i žrtve birali žrtvu i između slobode i rata birali slobodu.

Zahvalio je svim zastupnicima vladajuće većine, ali i Socijaldemokratima koji su podržali odluku o misiji, IDS-u i ostalim oporbenim zastupnicima koji su stali iza ove odluke.

Nije ga iznenadio stav SDP-a, koji je 1990-ih imao određenih posrnuća kada smo odlučivali o vlastitoj sudbini.

– Nije me iznenadio ni stav Zeleno-lijevog bloka jer sam pratio njihova posrnuća kada smo završavali pregovore s EU. No, ono što me razočaralo stav je kvazidomoljuba na desnom političkom spektru koji se busaju u prsa domoljublja, a danas kada je trebalo pokazati solidarnost i empatiju sakrili su se u mišju rupu, poručio je.

– Oni koji su danas glasovali za ovu odluku su za Ukrajinu, suosjećaju s njihovom žrtvom i spremni su im pomoći, a oni koji je nisu podržali, svakako nisu za Ukrajinu, ocijenio je Bačić.

– Oni, dodao je, koji se zaklinju kako Hrvatski sabor mora biti vrhovno mjesto odlučivanja i vrhovni arbitar i kako je iznad Sabora samo Bog, danas su pokazali da je netko drugi iznad njih, a javnost jako dobro zna tko je to.

Bačić je ocijenio da će moskovski mediji i moskovska politika ovaj trenutak iskoristiti da pokažu da unutar EU postoji pukotina, i to od države i naroda koji nije bio međunarodno postavljen došli do toga da smo danas dosegnuli sve svoje strateške ciljeve EU, NATO, Schengen i euro.

– Danas su zastupnici iskazali stav o žrtvi Ukrajine i ukrajinskog naroda, ali i Rusiji i njezinoj agresiji na međunarodno pravo i međunarodni poredak, i o slobodi jednog naroda, smatra Bačić.

Najavio je da će Vlada RH, bez obzira na ovu odluku, nastaviti pomagati Ukrajini i vojno.

– Znam da su oči Ukrajine danas bile uprte u Hrvatski sabor i citiram Martina Luthera Kinga – Nećemo pamtiti riječi svojih neprijatelja nego šutnju svojih prijatelja. To je najbolja poruka onima koji su danas šutjeli, zaključio je Bačić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
7.2 ° C
8.8 °
4.8 °
80 %
1kmh
0 %
Čet
7 °
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: