9.1 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Bill Gates otvoreno: ‘Očekivao sam više od cjepiva. Trebaju nam bolja’

Pročitajte još:

“Želimo li biti spremni za sljedeću pandemiju, trebaju nam stvari poput proizvodnje jeftinih cjepiva, velikih tvornica…” nije previše optimističan Gates.

Bill Gates je kroz svoju zakladu tijekom posljednjih godina uložio velika sredstva u borbe protiv različitih bolesti diljem svijeta. Posljednjih godinu dana milijuni su uloženi u istraživanje i razvoj cjepiva protiv bolesti COVID-19. Iako na tržištu postoji nekoliko cjepiva, Gates je u razgovoru za Policy Exchange, tijekom svojeg posjeta konferenciji COP26, otkrio kako nije zadovoljan cjepivima koja su trenutačno dostupna.

Gates je za Policy Exchange Research Center rekao da bi “apsolutno užasan” broj smrtnih slučajeva i ekonomske štete uzrokovane koronavirusom trebao povećati financiranje projekata usmjerenih na poboljšanje cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za suzbijanje sljedeće pandemije.

– Znate, nismo imali cjepiva koja blokiraju prijenos. Imamo cjepiva koja vam pomažu da ostanete zdraviji, ali imaju samo neznatno smanjen prijenos. Trebamo novi način proizvodnje cjepiva – rekao je Gates britanskom ministru zdravstva Jeremyju Huntu.

Cjepiva protiv korone djelomično blokiraju prijenos virusa, ali su učinkovitija u prevenciji teških oblika bolesti, piše Guardian. Stručni panel za učinkovitost cjepiva u Velikoj Britaniji procijenio je da je učinkovitost zaštite nakon dvije doze Pfizera 75 posto, a nakon dvije doze AstraZenece 65 posto, a oba cjepiva pružaju 95 postotnu zaštitu od hospitalizacije. Međutim, s vremenom imunitet slabi.

Gates, koji je u emisiji TED još 2014. godine upozorio da svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, kazao je kako se nada da će za pet godina napisati knjigu o tome kako to više nije slučaj.

“Bit će potrebni deseci milijardi dolara ulaganja u istraživanje i razvoj i vjerojatno oko milijardu godišnje za radnu skupinu za pandemiju na razini Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Gates.

“Postoje prirodno uzrokovane epidemije i one uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti čak i gore od onoga što doživljavamo danas. Razvoj medicinske znanosti trebao bi nam dati prave alate. Dakle, to bi nam trebao biti prioritet. Sljedeće godine ćemo morati izdvojiti za te projekte”, dodao je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: