14.1 C
Zagreb
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

DHMZ upozorava: ‘Isključite aparate iz struje!’ Jeste li čuli što nam stiže već danas?

Pročitajte još:

‘Kako biste zaštitili svoje uređaje preporučujemo da isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice’, stoji u poruci HT-a

Tijekom prošle večeri u Hrvatsku je stigla bitnija promjena vremena koja će sa sobom u sljedećih nekoliko dana donijeti pad temperature, obilnu kišu i olujna nevremena. U srijedu se, tako, na području Jadrana očekuje grmljavinsko nevrijeme, zbog čega je Državni hidrometeorološki zavod izdao narančasto upozorenje, dok će na kopnu prevladavati obilna kiša. Izdano je i upozorenje zbog poplava.

Oborina će mjestimice biti obilna, osobito krajem dana i u noći, ponajprije na Jadranu i u područjima uz Jadran. Ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, u drugom dijelu dana na zapadu u okretanju na umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu većinom umjereno do jako jugo, a navečer i u noći na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu između 19 i 24 °C”, stoji u današnjoj prognozi DHMZ-a.

123

DHMZ je jučer izdao posebno upozorenje.

“Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. godine”, piše DHMZ.

“Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna”, piše DHMZ u prognozi za drugu polovnu ovog tjedna.

DHMZ je objavio upozorenje za danas. Gotovo cijela obala je narančasta, a što znači da je vrijeme opasno.

2

Hrvatski telekom korisnicima na obali jutros je poslao poruku.

“Stiže nevrijeme-zaštite opremu”, stoji u naslovu.

“Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme na vašem području. Kako biste zaštitili svoje uređaje preporučamo da isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice”, stoji u poruci.

DHMZ je izdao i upozorenje o poplavama

“Zbog obilnih oborina koje se očekuju tijekom današnjeg dana (06. 10. 2021.) na području sjevernog Jadrana, Like, Gorskog kotara i unutrašnjosti Dalmacije, a sutra (07. 10. 2021.) u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, te južnom Jadranu postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava”, pišu.

Objavili prognozu za sutra
DHMZ je najavio i vrijeme sutra. Bit će slično današnjem.

“Pretežno oblačno s kišom, vjetrovito i hladnije. Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u gorskim i središnjim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu se očekuju kraća sunčana razdoblja, ponajprije na srednjem dijelu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni vjetar. Na Jadranu jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a na južnom i dijelu srednjeg Jadrana još umjereno i jako jugo. Temperatura većinom između 9 i 14 °C, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 16 i 21 °C, ujutro ponegdje niža”, piše DHMZ.

DHMZ upozorava da će vrijeme sutra biti još opasnije.

3

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
14.4 ° C
15.5 °
12.8 °
89 %
2.1kmh
0 %
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
25 °
Ned
20 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: