16.3 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Dr. Srića uzvraća Laucu: ‘Za mjesec dana broj umrlih od korone bit će najmanje 30 dnevno, a sad se pojavio i novi problem’

Pročitajte još:

Pulmolog Saša Srića za RTL je rekao kako je iznenađen izjavom molekularnog biologa Gordana Lauca koju je ocijenio “skandaloznom”.

“Definitivno mogu samo reći da sam iznova iznenađen, ako je to uopće moguće, izjavom Gordana Lauca, koji ruši rekorde u iznošenju skandaloznih, a uvjeren sam i opasnih izjava”, rekao je Srića.

“Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida”, jedna je od stvari koje je rekao.
Kazao je još i to da “onime što zovemo mjere, ne smanjujemo broj zaraženih, nego samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći”.

Lauc je, dalje, mjere nazivao “nametnutima”, ustvrdio da “SARS CoV-2 trenutno nije razlog za paniku”, za što je našao razlog u 50 posto cijepljenih odraslih, da mjere imaju “dva, možda pet posto učinka na širenje virusa”, da “mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih” i stoga:

“Smatram da sve mjere treba ukinuti.”

Srića je krenuo od Laučevog spominjanja gripe, nakon što su u Hrvatskoj proteklih dana otkrivena samo tri slučaja:

“Iako je činjenica da se i u mom dežurstvu jučer pojavio slučaj pacijentice koja je pozitivna na gripu, što mi je prvi slučaj, to dodatno komplicira situaciju i definitivno ne umanjuje opasnost od vrlo vjerojatno buktećeg četvrtog vala koji nam prijeti.”

Srića se pozvao i na činjenicu da je 50 posto cijepljenih odraslih u Hrvatskoj definitivno daleko od željene razine, koja se za osnovnu varijantu koronavirusa postavljala na 70 posto od svih stanovnika koji su stekli imunitet, dok se za delta varijantu procjenjuje da bi to trebalo biti iznad 80 posto, pa i sve do 90 posto.

Znači, 50 posto i nešto malo više cijepljenih ne budi nadu, jer je to iznimno mala brojka, a ideja da se ukinu sve epidemiološke mjere, zato što po Laucu ‘Covid više ne predstavlja opasnost’, su zabrinjavajuće”, kaže.

“Bliži se jesen i okupljanje ljudi u zatvorenim prostorima. Donesene su mjere kakve su donesene i broj zaraženih već sada raste, a unatoč tome što se broj zaraženih (u Hrvatskoj) pokušava sakriti iza broja hospitaliziranih i umrlih, izgledno je da će sve te brojke dalje nažalost rasti”.

“Za očekivati je da će za mjesec dana broj dnevno umrlih biti najmanje oko 30, što je sve samo ne dobro”, upozorio je Srića.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
16.8 °
12.5 °
48 %
5.7kmh
0 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: