8.7 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

EMA: Cjepiva Pfizera i Moderne mogu uzrokovati upalu srca

Pročitajte još:

Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila je moguću povezanost između rijetke upale srca i mRNA cjepiva protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne, a preporučila je i da se osobe koje imaju rijetki krvni poremećaj ne cijepe Johnson&Johnsonovim cjepivom

Srčani problemi miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala srčane ovojnice) moraju se navesti kao moguće nuspojave dvaju mRNA cjepiva, objavio je u petak Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove.

Takvi slučajevi dogodili su se u roku od 14 dana od cijepljenja, češće nakon druge doze i kod mladih odraslih muškaraca, navodi EMA. To se poklapa sa zaključcima američkih zdravstvenih dužnosnika objavljenima prošli mjesec.

EMA-in panel rekao je također da se osobe koje imaju sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne bi smjele cijepiti Johnson & Johnsonovim cjepivom protiv koronavirusa. EMA je u lipnju zatražila da se CLS doda i na popis nuspojava AstraZenecina cjepiva protiv covida-19. I AstraZenecino i Johnson & Johnsonovo cjepivo koriste različite verzije virusa prehlade kako bi prenijele upute za stvaranje proteina koronavirusa i izazvala imunološki odgovor.

Europska agencija za lijekove kazala je također da je još prerano da bi se moglo znati hoće li biti potrebno više od dvije doze cjepiva protiv covida-19. Vjeruje da su dvije doze za sada dovoljne. Pfizer/BioNTech u četvrtak su objavili da planiraju zatražiti od američkih i europskih regulatora da odobre docjepljivanje trećom dozom, na osnovi dokaza o povećanom riziku od zaraze šest mjeseci nakon cijepljenja te zbog širenja jako zarazne delta varijante virusa, koja je prvi put identificirana u Indiji.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.3 ° C
7.6 °
4.8 °
93 %
2.1kmh
69 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: