6.8 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Epidemiolog Bernard Kaić otkrio kada kod nas kreće cijepljenje Johnson&Johnsonom

Pročitajte još:

Johnson&Johnson je nova AstraZeneca. Tako se ukratko može sažeti ocjena Europske agencije za lijekove. Omjeri koristi od cijepljenja veće su od rizika, ali postoji moguća veza između pojave krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, trombocitopenija i cijepljenjem protiv COVID-19

“Cijepljenje bi moglo početi čim HALMED izda dozvolu za unos serije. Moglo bi biti za dan-dva. Čekala se objava Europske agencije za lijekove. Uvjeriti ljude da se cijepe, isto je kao i s cjepivom AstraZenece. Trebaju razumjeti da je rizik od COVID-a puno veći za njihovo zdravlje nego od cjepiva”, kazao je epidemiolog Bernard Kaić za Dnevnik Nove TV.

“Kažu da cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona mogu u vrlo rijetkim slučajevima izazvati neobične vrste tromboze s krvarenjima, ali COVID kod težih slučajeva u 20 posto više izaziva krvarenja, a našao sam i da ljudi koji su umrli od COVID-a, na obdukciji je kod 90 posto njih nađena tromboza u plućnim žilama. Tako da je rizik od COVID-a neusporedivo veći negoli od cijepljenja”, objasnio je Kaić.

Nizak interes kod učitelja
Odgovarajući na pitanje o činjenici kako se gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi cijepiti protiv korone poručuje kako ga čudi tako nizak interes.

“Tako je bilo na početku i među zdravstvenim djelatnicima, u prosincu kad smo počeli cijepiti. Imali smo relativno nizak interes, nekih 30 do 40 posto. Vremenom ih je cijepljeno 75 posto. Porastao je interes kod onih koji se u početku nisu htjeli cijepiti”, rekao je Kaić i dodao kako vjeruje da će tako biti i s nastavnicima.

Ponovno se osvrnuo na nuspojave cjepiva, ali ovoga puta one uobičajene. Poručio je da se one mogu dogoditi i naknadno. Neke od njih su neuobičajene.

“Imamo neposredne nuspojave, unutar par sati, kao alergijske reakcije. Imamo koje zovemo gripolike bolesti, umor u mišićima, boli cijelo tijelo, čovjek je umoran. One se javljaju dan-dva nakon cijepljenja. Imamo prijavljene neurološke simptome, poput paralize pola lica, unutar 10 do 15 dana nakon cijepljenja, a imamo i prijave poremećaja krvarenja i to na sva cjepiva. Ili razne vrste zgrušavanja krvi poput venske tromboze nogu ili čak plućne embolije, imamo i potkožna krvarenja. To se pojavljuje unutar dva tjedna od cijepljenja”, zaključio je Kaić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: