5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

HALMED objavio: Ovo su najčešće ozbiljne nuspojave nakon primanja cjepiva

Pročitajte još:

Postoje i oni koji su nakon prve doze imali takvu reakciju da drugu dozu nisu smjeli primiti.

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju HALMED-a kazala je za RTL da što se tiče ozbiljnih nuspojava koje se javljaju vrlo rijetko, a odnose se na određenu vrstu cjepiva, do sada su za mRNA cjepiva zabilježili prijave upale srčanog mišića i srčane ovojnice, odnosno miokarditisa i perikarditisa, teških alergijskih reakcija i paraliza ličnog živca.

Dosad je potrošeno više od 4 milijuna doza cjepiva i potvrđena prva smrt.

“Što se tiče vektorskih cjepiva, do sada smo zabilježili sindrom tromboze sa trombocitopenijom, koji je jučer nažalost ocijenjen sa smrtnim ishodom, a zatim druge poremećaje zgrušavanja krvi, u kojima nije bio zabilježen pad krvnih pločica, odnosno trombocitopenija, te rijedak autoimuni poremećaj Guillain-Barréov sindrom”, dodala je Margan Koletić.

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Drugu dozu nije moglo dobiti dva posto ljudi
Postoje i oni koji su nakon prve doze imali takvu reakciju da drugu dozu nisu smjeli primiti, a Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže kako je prema dostupnim podacima slično i u ostalim zemljama. „Tih ljudi je manje od dva posto koji baš nikako nisu mogli dobiti drugu dozu zbog takvih nuspojava nakon prve.”

Od najčešće prijavljenih nuspojava, 78,5 posto nisu ozbiljne, npr. povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja; 21,5 posto je ozbiljnih, npr. oticanje lica, grla ili jezika, poteškoće s disanjem ili gutanjem.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
5.1 ° C
6.6 °
2.8 °
91 %
1.5kmh
0 %
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
8 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: