8.7 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Hrvat ima lijek za oboljele od korone: ‘Mnogi smatraju da je ovo najučinkovitiji lijek od početka pandemije’

Pročitajte još:

Istraživanje je provedeno u splitskoj bolnici

Hrvatski znanstvenici su sudjelovali u jednom eksperimentu koji je proveden u bolnici u Splitu kod pacijenta oboljelog od Covida, uspjeh je bio odličan.

Godinama u bolnici Sv. Katarina u Americi i Izraelu i proučavamo snagu iznimno utjecajnih stanica koje mi zovemo mezenhimalne matične stanice ili mezenhimalne stromalne stanice, koje možete dobiti iz niza tkiva.

Ove stanice se dobivaju iz masnog tkiva, koštane srži, ali i iz placente. “Te stanice imaju nevjerojatnu moć supresije imunosnog odgovora organizma, redukcije upale, ali u konačnici i regeneracije tkiva. Mi smo to koristili godinama i primijetili iznimne učinke koristeći ih u liječenju osteoartritisa”, kaže i dodaje kako su imali pacijenta koji je bio u teškoj kliničkoj fazi covida-19 te da su liječnici u splitskoj bolnici napravili apsolutno sve što je bilo moguće, od antiviralne terapije, suportne terapije, koristeći respirator i slično i došli do samog zida.

“U tom trenutku su kolege zamolili, znajući da idemo paralelno Izraelci, Amerikanci i moja skupina, da napravimo jedan eksperimentalni oblik liječenja u suglasnosti s Ministarstvom, bolnicom i obitelji. Zapravo, mi smo koristili intravenoznu aplikaciju mezenhimalnih matičnih stanica koje smo dobili od zdravog donora. Već nakon prva tri dana smo vidjeli drastično poboljšanje, a kada smo usporedili kliničku sliku i snimku CT-a ili rentgen pluća nakon sedam ili osam dana, to je bilo signifikantno poboljšanje. Pacijent je otpušten doma, u dobrom je zdravstvenom stanju. I to je bio prvi slučaj koji smo objavili u časopisu Croatian medical journal”, rekao je Primorac.

– Mnogi smatraju da je ovo najučinkovitiji lijek od početka pandemije. Vi nemate samo supresiju teške kliničke slike, ono što je značajno je regeneracija stanica i možemo ih dobiti toliko da ih možemo koristiti na stotinama pacijenata, rekao je., prenosi HRT
Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.3 ° C
7.6 °
4.8 °
93 %
2.1kmh
69 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: