14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Dalija Orešković ljuta nakon presude Sanaderu: ‘To je naša zajednička sramota’

Pročitajte još:

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

U obrazloženju presude se navodi:

“Da bi se utvrdilo da je kriv, trebala bi se dokazati zloupotreba položaja i ovlasti i ostale okolnosti ratnog profiterstva. U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti. Kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih dijela. Nije sud sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist.

Optužnicom se tereti da je postupio u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto djelovanja u interesu države te da je povrijedio temeljne prihvaćene vrijednosti društva i pribavio imovinsku korist za sebe. Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nesrazmjerna korist, korist mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

Iznos preko 3 milijuna ne predstavlja iznos koji je ugrožavao Hrvatsku u vrijeme rata, kako propisuje Zakon o nezastarijevanju. Smisao Zakona o nezastarijevanju je ozbiljna ugroženost države. Iznos je nedvojbeno isplaćen iz sredstava Hypo banke, ali nije trpjela štetu Republika Hrvatska.

Šteta za RH je prije svega moralnog karaktera. To je prije svega nematerijalna šteta u vidu nepovjerenja u institucije, takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme. Nije pribavljena znatna nesrazmjerna imovinska korist, kako propisuje Zakon o nezastarijevanju kaznenog djela. Nastupila je apsolutna zastara kaznenog djela”.

Sporna provizija od 3,6 milijuna kuna
Za aferu Hypo Sanaderu se sudilo treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Uskokova tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete. Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je, s druge strane, da se u ovom slučaju ne može govorit o ratom profiterstvu te da Uskok, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

Tužiteljstvo je Sanadera teretilo da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Orešković: Spora pravda nije pravda
O nepravomoćnoj presudi Ivi Sanaderu na Facebooku se oglasila saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

“Dugotrajnost postupka protiv Ive Sanadera posljedica je pravosudnog kukavičluka. Nedostatak hrabrosti da se kao društvo s korupcijom obračunamo, naša je zajednička sramota. Spora pravda, nije pravda. Oslobađajuća presuda za Ivu Sanadera, upozorenje je da će krivce za sve teške korupcije afere osloboditi vrijeme, jer naše pravosuđe nema snagu izricanja pravne, ali i opće moralne osude. Država utemeljena na nekažnjenoj korupciji, ne može kao takva uspjeti! Želimo li spasiti Hrvatsku od HDZ-ove pošasti, moramo početi graditi temelje i institucije, pa tako i pravosuđe, praktički iz početka. Ili HDZ ili Hrvatska!”, napisala je Orešković.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: