10.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Incident na prosvjedu osoba s invaliditetom, muškarac u kolicima pokušao srušiti ogradu: ‘Pokazali su nam srednji prst. Gdje su novci, Plenkoviću?‘

Pročitajte još:

U četvrtak u 12 sati održan je prosvjed osoba s invaliditetom i obitelji djece s teškoćama u razvoju. Udruga Sjena, organizator prosvjeda, objasnila je kako tom akcijom traže konačno donošenje zakona o inkluzivnom dodatku, konačno donošenje zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

“Dobro došli na Markov trg, simbol hrvatske državnosti, ali nažalost i simbol hrvatske neljudskosti, nebrige, neodgovornosti i budimo posve jesne – korupcionaštva i lopovluka”, bile su prve službene riječi na prosvjedu na kojem se okupio velik broj ljudi. Među njima su bili i oporbeni političari Peđa Grbin, Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković i drugi.

Prosvjednici su se počeli skupljati i prije 12 sati, a službeni dio prosvjeda započeo je pjesmom. Prije toga, okupljeni su zviždali i prozivali Vladu. Okupilo se nekoliko stotina ljudi, popunjen je cijeli ograđeni prostor na Markovom trgu, a jedan prosvjednik pokušao je srušiti ogradu koju čuva policija, a koja sprečava prosvjednike da dođu pred zgradu vlade.

Stotinjak prosvjednika s transparentima poput “Sude nam jer volimo svoju djecu”, “Uključivanje, ne ignoriranje”, “Prije će mi dijete osijediti nego dočekati svoja prava”, “Osobni asistent je pravo svake osobe s invaliditetom” i “Sutra to možeš biti ti”, od resornog ministarstva i Vlade traže poboljšanje skrbi i veća prava.

Iz Vlade se uoči prosvjeda doznaje kako će predstavnike prosvjednika pozvati na sastanak.

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom SJENA – Zagreb, koja je organizator prosvjeda, ističe kako navedene zakone čekaju desetljećima pa je vrijeme poručiti – “Dosta je”.

Okupljenima se na prosvjedu obratila i Suzana Rešetar, predsjednica Udruge Sjena i roditelj-njegovatelj.

“Još su nam jednom pokazali srednji prst, a mi smo danas došli reći da nam je toga dosta. Dosta je bilo čekanja, diskriminacije, djeca s teškoćama diskriminirana su u odgojno obrazovnim ustanovama, njihovi roditelji diskriminirani su na tržišstu rada, odrasle osobe s invaliditetom diskriminirane su. Zato im svima kažemo glasno: Dosta je.

Želimo društvo koje ne diskriminira, želimo biti dio društva koje prihvaća, suosjeća s pojedincima… Od države godinama tražimo, a nismo dobili ništa. Djeca s teškoćama u razvoju nemaju osiguranu potrebnu rehabilitaciju, roditelji nemaju ustavom zajamčeno pravo na rad, odrasle osobe s invaliditetom su diskriminirane na tržištu rada. Sram vas može biti. Iako je biti socijalni slučaj zadnje ono što mi želimo, godinama nam obećavaju svjetlo na kraju tunela, a svake godine nas vraćaju u sve dublji mrak. U posljednjih 20 godina djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom samo povećanje osobne invalidnine u iznosu od cijelih 750 kuna. I to samo za one s najvišim invaliditetom. Oni malo manje dobivaju 600 kuna.

Mi danas poručujemo da takav bešćutan stav nećemo tolerirati. Dosta je bilo kažnjavanja roditelja jer imaju djecu s teškoćama.

Gdje su novci, gospodine Plenkoviću?”, rekla je, prenosi N1.

Na početku je jedan od organizatora rekao:

“Dragi prijatelji, hvala što ste ovdje danas. S nama je danas ovdje i jedna djevojčica, zove se Ema, njoj je danas treći rođendan. Ona je ovdje s mamom Petrom, pozivam ih da dođu”, pozvao je na početku jedan od organizatora pa je Ema dobila poklon i pjesmu.

“Ovo je simbol korupcionaštva, lopovluka i nehumanosti, hvala što ste došli poručiti onima koji nas vode što im se treba reći. Ovaj novi zakon je ogolio državu i vlast, nesolidarna, bešćutna, lažljiva, bijedna, nepravedna, kad je netko u stanju godinama se sažalijevati, tu među nama je navodno i Piletić, on škrabotine od zakona naziva epohalnima. Epohalnima naziva kad roditelji prvi dan nakon smrti djeteta dobivaju opomene, a podsjećamo da oni imaju 6+6, zaposlene osobe s invaliditetom moraju same plaćati asistenta…”, rekao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
11.8 °
6.4 °
76 %
1kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: