21.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 13 svibnja, 2024

Ivan Anušić postao ministar obrane: U saboru se vrijeđali, svađali i raspravljali o gaćama

Na novoj dužnosti naslijedio je Marija Banožića koji je s čelnog mjesta ministarstva razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba

Pročitajte još:

Početak sjednice Hrvatskog sabora bio je buran, no zastupnici su potvrdili Ivana Anušića za novog ministra obrane. Dobio je potporu 77 zastupnika koji su ga podržali kao ministra, a 55 zastupnika glasalo je protiv, suzdržanih nije bilo. Nakon izglasavanja, Anušić je odmah prisegnuo.

Na novoj dužnosti naslijedio je Marija Banožića koji je s čelnog mjesta ministarstva razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

“Spreman sam preuzeti dužnosti i nakon ovoga idemo na preuzimanje dužnosti. Sve sam rekao jučer i ne bih se sada ponavljao”, rekao je. O napadima u Saboru kaže da su te teze lažne. “Drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti. Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatske. Jasno mi je kako je teško sjediti u Saboru i slušati stvari koje su poražavajuće. Netko tko to sluša u Osijeku osjeća susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti , on je sve rekao”, naveo je komentirajući izjavu Peđe Grbina koji je prije glasanja rekao da je skinuo gaće.

“Moj je životopis poznat, a oni neka pokažu svoj i što su napravili u životu i koliko izbornih pobjeda imaju. Razumijem jednu stvar, izbori su blizu i borba je za svaki glas”, dodao je.

Kaže kako će nastaviti s onim što je započeto, a to je isporuka Rafalea, završetak isporuke Black Hawka i oklopnjaka tipa Patrije. “Nastaviti odlučnu suradnju s našim strateškim partnerima i rješavati probleme koji se nisu stigli riješiti. Prvenstveno tu mislim na 4 broda Hrvatske ratne mornarice i vraćanje Hrvatske vojske u Beli manastir”, otkrio je Anušić. “Nacrt proračuna je donesen i ići će iduće godinu, povećan je u odnosu na prošlu godinu 11 posto, na 1,11 milijardi eura”, rekao je.

1ec80a46 4ea9 457c 94f3 9d7a0b091308

Prije glasanja, na sjednici su se zaredale uvrede i zahtjevi za stankom, piše N1. Sjednica je počela u 9:30, a prvi je stanku zatražio SDP-ov Peđa Grbin. “Trebamo mu odati godišnju nagradu za skidanje gaća”, kazao je.

“Vi padate sve dublje i dublje, neprihvatljivo je govoriti na takav način”, rekao mu je Gordan Jandroković. HDZ-ov Josip Đakić nastavio je u istom tonu rekavši da Grbin ima najprljavije gaće.

Katarina Peović iz Radničke fronte zamjerila je budućem ministru jer je, kako je kazala, rekao da žena ne može braniti zemlju i da pred kamerama ne misli govoriti istinu. Đakić joj je replicirao: “Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao.”

Reagirao je SDP-ov Arsen Bauk. “Zgrožen sam vašim nereagiranjem na to što je rekao Đakić”, poručio je Jandrokoviću, na što mu je predsjednik sabora odgovorio da je HDZ-ovom zastupniku dao opomenu.

“Besmislena rasprava”
“Ova rasprava nema smisla i nije povezana s izborom ministra obrane”, poručio je Jandroković. Stanku je, u ime manjina, tražio Furio Radin, “da se većina smiri”. Stanku je potom zatražila i Dalija Orešković.

Jandroković je potom odredio desetominutnu stanku nakon koje je Anušić dobio podršku većine zastupnika te je postao ministar obrane.

Podsjetimo, prije glasanja u saboru Anušić je jučer bio saslušan i dobio je potporu resornog Odbora za obranu, na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a, na kojoj inzistira NATO savez.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
22.7 ° C
23.3 °
21.1 °
46 %
3.1kmh
20 %
Pon
23 °
Uto
16 °
Sri
21 °
Čet
17 °
Pet
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: