10.4 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Litra goriva bi uskoro mogla skočiti i na 15 kuna? Stručnjak preporuča: ‘Vratite se bicikliranju’

Pročitajte još:

Zbog rata u Ukrajini Europska komisija priprema šestu porciju sankcija Rusiji. U tom bi setu mjera trebala biti i zabrana uvoza ruske nafte

Litra dizela prešla je 13 kuna, a ni benzin nije puno jeftiniji. Vlada je dosad zamrzavala cijene, fiksirala maržu i smanjila trošarine, ali cijene i dalje divljaju. Je li opet vrijeme za reakciju?

“Eventualno u fiskalnom smislu smanjivati određene terete koji idu u državni proračun, ali nikako limitirati cijenu goriva jer na taj način bismo doslovno uništili distributere goriva u RH i doveli bismo se u situaciju da ne bi imao tko fizički dostavljati gorivo”, kaže državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, Ivo Milatić.

Europska komisija će, pak, poslati na usvajanje šesti paket sankcija Rusiji, koji bi mogao uključivati i embargo na naftu. No, pitanje je hoće li se on zaista i ostvariti.

“To je otprilike kao da veganci proglase embargo na jedenje mesa. Embargo će se teže proglasiti, vjerojatno će se proglasiti politika napuštanja uvoza ruske nafte, pa postupnog prelaska. Ne očekujem da će doći do izravnog embarga”, smatra stručnjak za energetiku Igor Dekanić.

Da je embargo nepotpun govori i činjenica da bi Mađarska i Slovačka trebale biti izuzete iz ove odluke. Hrvatskoj, pak, tvrde stručnjaci, ali i novi ministar gospodarstva i energetike, Davor Filipović, potpuna zabrana uvoza energenata iz Rusije ne bi trebala škoditi.

“Mi sirovu naftu nabavljamo preko luke Omišalj, sa svjetskih tržišta i uvoz iz Rusije nije za nas presudan. Naravno da će embargo na uvoz ruske nafte u drugim EU zemljama utjecati na poremećaje na svjetskom tržištu jer će potražnja za naftom porasti”, tvrdi ravnatelj Energetskog instituta, Dražen Jakšić.

Zato krajnji korisnici u idućim tjednima i mjesecima mogu očekivati da litra goriva košta 15 ili više kuna.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.4 ° C
11.8 °
6.4 °
76 %
1kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
24 °
Pon
24 °
Uto
22 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: