11.2 C
Zagreb
Subota, 11 svibnja, 2024

Martina Dalić o rastu cijena: ‘Inflacija pokazuje trend smirivanja, ove godine će biti niža nego prošle’

Ne smijemo zaboraviti da se iza ovog vala inflacije kriju dva iznimna događaja – pandemija i rat na europskom tlu, kazala je predsjednica Uprave Podravke

Pročitajte još:

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić za Dnevnik Nove TV govorila je inflaciji i ostalim gospodarskim pitanjima.

“Pratimo zbivanja posljednjih mjeseci. Podravka je prošle godine jednom digla cijene, a daljnja dizanja odredit će tržišna kretanja i cijene sirovina”, odgovorila je.

“Rat u Ukrajini, rast cijene plina, struje, prijevoza, pšenice, poljoprivrednih sirovina – sve se to u jednom puzajućem procesu prenosi na cijene naših proizvoda. Taj troškovni udar nije u cijelosti moguće amortizirati”, dodala je.

Komentirala je i cijene energenata i sirovina.

– Danas je cijena plina niža nego ljetos, ali je još uvijek puno viša nego što je Podravka plaćala prije godinu dana – odgovorila je Dalić te dodala da će proizvodnja u jednoj mjeri biti skuplja nego lani jer cijene nekih inputa, poput ambalaže, i dalje rastu.

Neke kompanije su lani imale rekordnu dobit, no Dalić tvrdi kako taj slučaj nije i u Podravci.

– Nije to baš tako. Ako se pogleda u strukturu troškova Podravke, oni su 430-440 milijuna kuna veći nego godinu ranije. Dobit je otprilike ista. Velik napor bio je usmjeren u to da taj udar apsorbiramo, a da tvrtka ostane stabilna. Sastavni dio toga bilo je i dizanje cijena – rekla je Dalić.

‘Očekujem da će inflacija ove godine biti niža nego prošle’
S krajem ožujka Vladine mjere pomoći građanima i privatnom sektoru više neće biti na snazi te se sprema novi paket.

– Podravka nije korisnik mjera u pogledu cijena energenata, ali mislim da se taj paket pokazao izuzetno korisnim i potrebnim, pogotovo za mala i srednja poduzeća – rekla je Dalić.

Upitana je i kad se može očekivati prestanak rasta cijena.

– Vidimo da se trend rasta usporava i možemo očekivati da će se to nastaviti ostatak godine. Očekujem da će inflacija ove godine biti niža nego prošle i da se neće vratiti na razinu na kojoj je bila proteklih desetak godina: nula ili negativna – odgovorila je Dalić.

– Razdoblje od prošlih 10 godina u kojima su kamate bile nula, inflacija niska ili negativna isto nije bilo normalno – dodala je te zaključila: “Ne smijemo zaboraviti da se iza ovog vala inflacije kriju dva iznimna događaja – pandemija i rat na europskom tlu. Oni su potresli cijelo globalno tržište i ekonomiju. Inflacija pokazuje trend smirivanja i nadamo se da neće biti dodatnih šokova”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.9 ° C
12.7 °
7.8 °
81 %
1.5kmh
0 %
Sub
23 °
Ned
24 °
Pon
21 °
Uto
21 °
Sri
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9270
GBP
1,1610
CHF
1,0227
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: