12.6 C
Zagreb
Petak, 3 svibnja, 2024

Meteorolog iznenađen: Nevrijeme se stvorilo preko noći i iz Slovenije došlo do Hrvatske

Meteorolozi su danima za srijedu najavljivali vrhunac toplinskog vala, ali Zagreb i dobar dio kontinentalne Hrvatske probudila je kiša i nevrijeme.

Pročitajte još:

Tomislav Kozarić iz DHMZ-a za HRT je rekao da nas je probudilo nevrijeme koje je iznenadilo i prognostičare i građane. Objasnio je da se nevrijeme stvorilo preko noći i iz Slovenije došlo do Hrvatske.

“Srećom slabi. Ono što je dobro oblaci i ta kiša donose nešto nižu temperaturu, blago će popustiti vrućina pa će se lakše disati u krajevima gdje će biti pljuska. Ali toplinski val je danas na vrhuncu pogotovo u dijelovima središnje Hrvatske koji neće biti zahvaćeni pljuskom, Slavonija, Dalmacija”, kazao je.

Kozarić je rekao da skoro svi krajevi imaju narančasto, a u mnogim mjestima je i crveno upozorenje. “Dijelom zbog tople noći, dijelom zbog temperature koja će negdje dosegnuti 37 stupnjeva”, dodao je. Kozarić je objasnio da se za vikend također očekuju visoke temperature te da je to nastavak toplinskog vala. “Bit će vruće i treba slušati upozorenja i preporuke”, rekao je.

Grmljavinski pljuskovi
Dodao je da su za toplinske valovi karakteristični izraženiji grmljavinski pljuskovi. “Tuča, olujan vjetar, česta i jaka grmljavina čak i lokalno obilnije kiše, to su sve pojave koje se povezuju s grmljavinskim nevremenom. Neće ih biti svuda nego mjestimično, ali neki krajevi mogu biti zahvaćeni i može biti nezgodno”, rekao je Kozarić.

“Ljeto je počelo blaže, ali toplinske valove ne možemo izbjeći”, dodao je.

Zaštita od vrućina
Barbara Bekavac iz HZJZ-a istaknula je da je jako važno zaštiti se od vrućina te da će stručnjaci nastavljati upozoravati kako bi osvijestili što više ljudi da su toplinski valovi velika opasnost za zdravlje, posebno za ugrožene skupine kao što su starije osobe, djeca i kronični bolesnici.

“Svi mi koji se osjećamo zdravo mislimo da nas ništa ne može dotaknuti, ali temperature utječu na sve i zato se i zdravi ljudi, sportaši trebaju aktivno pridržavati preporuka za zaštitu od vrućina. To je prvenstveno izbjegavanje izlaženja po najvećim vrućinama između 10 i 17 sati”, objasnila je.

Bekavac je dodala da je tijekom visokih temperatura vrlo važno unositi dovoljno tekućine. “Postoje napitci koje treba izbjegavati kao što su zaslađeni napitci, gazirani napitci, napitci s kofeinom i držati se vode, laganih juha kako bi se obnavljali elektroliti koje također gubimo znojenjem”, rekla je Bekavac.

Intervencije žurnih službi
Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite MUP, istaknuo je da posla za službe Civilne zaštite ima uvijek te da se službe spremaju cijelu godinu i aktivno rade na opremanju, osposobljavanju, ali i na prevenciji.

“Puno je tu različitih načina tijekom godine, zimi imamo snijeg i hladnoće, u proljeće imamo ekstremne kiše, a sada s povećanjem temperatura i sušenjem vegetacije očekujemo da je moguće doći i do požara. Sve je pripremljeno, radilo se intenzivno na pripremi i sustavu vatrogastva te drugih službi koje u tome sudjeluju”, objasnio je Trut.

Dodao je da su svi sustavi u ovo vrijeme pod velikim opterećenjem.

“Veliki broj turista dolazi u RH, sustav prometa i zračnog, cestovnog i željezničkog. Opterećenje je na policiji, cestarima, žurnim službama. Svi su u velikim aktivnostima, ali za to su se pripremili i mogu odgovoriti na sve to”, rekao je Trut.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
12.6 ° C
13.3 °
10.8 °
89 %
2.6kmh
0 %
Pet
13 °
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
22 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9320
GBP
1,1688
CHF
1,0243
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: