13.6 C
Zagreb
Subota, 15 lipnja, 2024

Novi skandal na Svetom Duhu: Kirurg ostavio ženi gazu u trbuhu unatoč upozorenju instrumentarke, mogla je dobiti sepsu

Neslužbeno se doznaje da su na operacijskom listu potpisana dva primarijusa koji navodno nisu bili na operaciji, pa čak niti u bolnici jer se sve dogodilo u vrijeme dežurstva

Pročitajte još:

Stranoj državljanki, koja je završila na hitnom carskom rezu u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, liječnik je u trbuhu ostavio sterilnu kompresu unatoč upozorenju instrumentarke da jedan tupfer nedostaje.

Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, 11. srpnja, radi hitnog carskog reza, zaprimljena je žena koja je rodila u 19.54 sata. Sam zahvat prošao je uredno, a dijete je rođeno zdravo.

Na operacijskom listu koji ispunjava liječnik uz ostale podatke stoji sljedeće: “Tijek operacije: Instrumenti i tupferi na broju”.

Budući da je pacijentica bila pod općom anestezijom, instrumentarka je, kao što je i pravilo, prije indukcije anestezije ispunila dodatni dokument na kojem je upisala detalje o pacijentici prije prvog kirurškog reza i prije njezina napuštanja sale.

Tako se nakon završetka operacije ispunjava i rubrika u kojoj se piše broj korištenih instrumenata, a u ovom ih je slučaju bilo 30 prije i 30 poslije operacije, a igala sedam. Što se pak tupfera tiče, početni broj je bio 2 + 20, ali je završni bio 2 + 19. Upravo je brojka 19 zaokružena, a strelica vodi do napomene ispisane rukom instrumentarke: “Operater obaviješten i upozoren prije šivanja fascije”.

Rendgen potvrdio
Dakle, kirurg porodničar zanemario je upozorenje i zašio pacijenticu, a tupfer je ostao u njenoj utrobi, što je moglo dovesti do sepse.

Kako neslužbeno doznajemo, ovo se pitanje već sljedećeg jutra nametnulo na stručnom kolegiju, gdje je odlučeno da se pacijentici napravi dodatni rendgen kako bi se otklonila sumnja da je nestali tupfer u pacijentičinoj utrobi.

Rendgen je potvrdio ono što je instrumentarka od početka govorila i pacijentica je u 17.30 sati, nepuna 24 sata nakon poroda, ponovno završila na operacijskom stolu, a tupfer je pronađen između uterusa i sigme. Zahvat je, srećom, uredno prošao.

Poslali smo upit KB-u Sveti Duh o ovom slučaju, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Ipak, neslužbeno smo doznali da je Uprava upoznata s incidentom te da je pokrenut unutarnji bolnički nadzor.

Ostaje vidjeti kako je moguće da na Operacijskom listu stoji da su svi instrumenti i tupferi na broju, dok na papiru koji je ispunila instrumentarka stoji da nije tako, što je rendgenom i operacijom i potvrđeno. Je li bila riječ o namjeri da se prikrije događaj, ili je naprosto uzeta špranca u kojoj su izmijenjeni osobni podaci, ili pak nešto treće?

Neslužbeno doznajemo i da su na Operacijskom listu potpisana dva primarijusa koji navodno nisu bili na operaciji, pa čak niti u bolnici jer se sve dogodilo u vrijeme dežurstva.

Inače, ovo je peti sumnjivi slučaj u samo šest mjeseci koji je potresao KB Sveti Duh.

Prvo se u javnosti pojavila informacija da je dvoje pacijenata preminulo na Objedinjenom hitnom prijemu, a da nitko od osoblja to nije primijetio. Informacija se, nažalost, pokazala točnom. Jedan stariji muškarac preminuo je prirodnom smrću od zatajenja srca dok je čekao sanitetski prijevoz, a upravo je vozač saniteta utvrdio smrt.

U drugom slučaju preminuo je muškarac kojega je u ranim jutarnjim satima pronašla kći u čekaonici pokraj aparata za kavu, na istom mjestu gdje ga je ostavila oko 22 sata večer prije, kada joj je bolničko osoblje reklo da nema potrebe da čeka. Taj muškarac je pak preminuo od šoka izazvanog krvarenjem zbog čira na želucu i ugušio se. Tim se slučajem bavila zdravstvena inspekcija, ali je slučaj završio i na policiji i Općinskom državnom odvjetništvu. Obitelj traži sudsku satisfakciju.

Niz afera
Sljedeći skandal dogodio se na Zavodu za patologiju, kada je bolnica opet došla u fokus javnosti. Naime, u javnost je dospjela fotografija na kojoj pokojnici u vrećama leže na podu umjesto na stolovima i u rashladnim komorama. Iako je Jutarnji objavio dokumente koji potvrđuju da je još u srpnju 2022. s patologije ravnateljstvu urudžbiran dopis u kojem upozoravaju na taj problem, ravnateljstvo je tvrdilo da nikada nije čula za taj problem.

Prošlog mjeseca pak dogodio se i slučaj smrti gušenjem. Naime, pacijentica s teškim psihijatrijskim dijagnozama ostavljena je sama te se ugušila hranom. I taj se slučaj istražuje.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
13.6 ° C
14.9 °
10.8 °
89 %
1kmh
4 %
Sub
28 °
Ned
27 °
Pon
30 °
Uto
32 °
Sri
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: