27.3 C
Zagreb
Subota, 22 lipnja, 2024

Sedam godina nije dolazio na posao, sada mora platiti 137.000 eura odštete

S radom kućnog majstora u domu za djecu nisu bili zadovoljni, a onda ih je on tužio za uznemiravanje i diskriminaciju. Prestao je dolaziti na posao, a plaća mu je sedam godina isplaćivana

Pročitajte još:

Punih sedam godina muškarac s područja Zagreba nije dolazio na posao. Sud je odlučio da poslodavcu mora platiti ukupno 137.000 eura odštete, piše Danica.hr.

Muškarac je bio zaposlen kao kućni majstor u domu za djecu na području Zagreba. Kako u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali na to i tražili da se promijeni. No, umjesto da se korigira, radnik je tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da ga uznemirava i diskriminira.

poster
Dogodilo se to još u studenom 2012. godine. Nakon toga, prestao je dolaziti na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do prosinca 2019., isplaćivao punu plaću, piše Danica.

“Za vrijeme prekida rada, budući da je to zakonska obveza, dom za djecu mu je uredno isplaćivao plaću u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom razdoblju Dom je muškarcu na ime bruto plaće, darova za zaposlenike te jubilarne nagrade isplatio ukupno 897.705,03 kune” navodi se u presudi.

Zaposelnik na koncu nije uspio “dokazati da ga je poslodavac uznemiravao na osnovi spola, diskriminirao, omalovažavao, podcjenjivao njegov rad te na razne načine navedene u predmetnoj tužbi povrijedio njegovo pravo na dostojanstvo”.

Nakon što je dobio drugostupanjsku i pravomoćnu presudu kojom se odbija njegova tužba krajem listopada 2019. godine, samoinicijativno se pojavio na poslu početkom prosinca iste godine. Dom mu je odmah uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao. Ponovno ih je tužio, navodeći da je otkaz nezakonit te tražio da ga vrate na posao. Sudski postupak i dalje traje, a presuda nije donesena.

Plaće koje je uredno dobivao svaki mjesec tih sedam godina nije htio vratiti pa je Dom protiv njega pokrenuo tužbu. Sud je ovih dana odlučio da bivšem poslodavcu mora platiti oko 137.000 eura, što je više od milijun kuna, piše Danica.hr. Kad se pored bruto plaća koje je primao i naknada troškova uračunaju i zatezne kamate, nakon žalbe na koju ima pravo, ukupna odšteta mogla bi doseći i 150.000 eura.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
27.3 ° C
28.3 °
25.1 °
51 %
8.2kmh
20 %
Sub
27 °
Ned
27 °
Pon
28 °
Uto
29 °
Sri
27 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: