20.8 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Slovenski ministar: Slovenija upozorila Hrvatsku, vraća kontrole na granici. “Schengen je propao”

Podsjetimo, Italija je ranije objavila kako će na granici sa Slovenijom uvesti unutarnji nadzor koji će trajati dva mjeseca i to zbog opasnosti od terorizma, a sada Slovenci isto uvode Hrvatima i Mađarima

Pročitajte još:

– Slovenija će uvesti unutarnje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom – potvrdio je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Podsjetimo, Italija je ranije objavila kako će na granici sa Slovenijom uvesti unutarnji nadzor koji će trajati dva mjeseca i to zbog opasnosti od terorizma. Ta odluka dolazi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku te napada u Bruxellesu.

– Vlada će o tome odlučiti u četvrtak, a o tome sam već obavijestio mađarske i hrvatske ministre unutarnjih poslova – rekao je slovenski ministar za N1 Slovenija.

Dodao je kako Slovenija ”nije zadovoljna načinom na koji Hrvatska kontrolira schengensku granicu”.

– Teroristička prijetnja veća je zbog sukoba na Bliskom istoku i učinit ćemo sve što možemo za sigurnost Slovenije – poručio je, a nije ni odbacio mogućnost da granične kontrole traju dulje od dva mjeseca u slučaju pogoršanja situacije jer opasnost od terorizma postoji.

– Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka. Vjerujem kako to povećava sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije – poručio je Poklukar.

Slovenija suspendira Schengen na našoj granici
Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za televiziju N1 Slovenija potvrdio je da će Slovenija suspendirati Schengen i uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Rekao je da je o tome još jučer obavijestio ministre unutarnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Schengenskim kodeksom, koju će vlada danas odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Europi. “Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Slovenski ministar nije želio otkriti kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati vlada i Europska komisija. “Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istaknuo je Poklukar.

Slovenija je jučer podigla ocjenu rizika od terorizma na srednju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.1 ° C
21.6 °
17.1 °
38 %
5.1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: