14.8 C
Zagreb
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Stiže jaka promjena vremena: Meteoalarm upalio niz upozorenja

U Hrvatskoj će u četvrtak biti pretežno sunčano i vruće, uz jači razvoj oblaka lokalno poneki pljusak i grmljavinu, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Pročitajte još:

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u višim predjelima i jak, a na Jadranu i umjeren do jak južni i jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 29 i 34 stupnjeva Celzija.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević navodi kako u nastavku četvrtka može biti pljuskova upravo na širem riječkom području, u unutrašnjosti Istre, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, kasnije poslijepodne i na krajnjem sjeverozapadu unutrašnjosti uz granicu sa Slovenijom.

Bit će malo toplije u odnosu na jučer.

Petak donosi novu izraženiju promjenu vremena. Već od jutra na sjevernom Jadranu može biti lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom, poslijepodne i navečer u unutrašnjosti, većinom središnjoj i sjeverozapadnoj. Na obilnu oborinu treba se pripremiti i u Dalmaciji u noći na subotu i tijekom subote. Kako bi u kratkom periodu mogla pasti veća količina kiše, postojat će velika opasnost od bujičnih i urbanih poplava. Lokalno je moguće olujno nevrijeme. Osjetno će osvježiti, osobito u unutrašnjosti.

Nestabilno će biti i tijekom nedjelje.

Tako je Meteoalarm za petak za cijelu Hrvatsku izdao niz upozorenja. Za zagrebačku i karlovačku regiju na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostatak Hrvatske na snazi žuti alarm.

“U noći u najsjevernijim krajevima, a od sredine dana i drugdje mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina. Vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto. Očekuje se mjestimice obilna kiša, te jak, na udare i olujni sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najjači udari vjetra očekuju se da će biti jači od 65 km/h”, navodi se na stranicama DHMZ-a za zagrebačku i karlovačku regiju.

“Za vikend na kopnu svježije, promjenjivo i nestabilno. Glavnina kiše past će s petka na subotu, najprije na sjeveru i zapadu, u subotu na istoku. Pljuskovi s grmljavinom ponegdje će biti izraženi, moguća je obilna kiša. U nedjelju postupno smirivanje, ali i dalje nestabilno. Oblaci, kiša i grmljavina najprije će stići na sjeverni Jadran – već u petak, zajedno s jakim jugom. U Dalmaciji tek poslije, glavninom u subotu, kad će osjetno osvježiti i na jugu. Moguća je obilnija kiša i vrlo vjerojatno nevere na moru. U nedjelju malo mirnije, ponegdje još pljusak, osobito na sjeveru gdje će prolazno zapuhati bura”, navodi za HRTIzidor Pelajić iz DHMZ-a.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
14.8 ° C
15.5 °
13.8 °
94 %
0.5kmh
20 %
Čet
21 °
Pet
14 °
Sub
20 °
Ned
22 °
Pon
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9328
GBP
1,1692
CHF
1,0182
CNY
0,1288
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: