16.6 C
Zagreb
Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Stručnjakinja iz DHMZ-a: ‘Nadamo se ljetnom vremenu od utorka’

Voditeljica Službe u sektoru za hidrologiju DHMZ Tatjana Vujnović izrazila je u nedjelju nadu da će se od utorka, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizirati i prilike na nabujalim rijekama

Pročitajte još:

– Sa stabilizacijom vremena u ovom dijelu Europe, koje nastupa od utorka, nadamo se stabilnom, ljetnom vremenu, nakon čega će i sve te silne vode morati teći i oteći će- rekla je Vujnović u Dnevniku HRT-a.

Potvrdila je kako je Sava u gornjem dijelu počela opadati već u subotu, te da vodeni val po toj rijeci seli nizvodnu.

Trenutno je vrh vala u Rugvici i Prevlaci, selit će se dolje i to će trajati danima jer je Sava u tom dijelu spora, objasnila je.

Naglasila je i kako su Drava i Mura počele opadati u Austriji, no da bi opale i u Hrvatskoj, njihova razina mora pasti i u Sloveniji.

Opadanje će ići jako sporo, upozorila je.

U ponedjeljak će u unutrašnjosti biti promjenjiva naoblaka, a na Jadranu i djelomice sunčano. Povremeno će pasti kiša te pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na Jadranu lokalno moguće izraženi.

Vjetar će na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, prolazno i jak. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i sjeverozapadnjak, poslijepodne ponajprije na sjeveru bura.

Najniža temperatura zraka bit će od 9 do 14, na moru između 15 i 20 °C. Najviša dnevna od 20 do 25, na Jadranu između 24 i 28 °C.

Za područje Velebitskog kanala na snazi je narančasti meteoalarm zbog jake i mjestimice vrlo jake bure, s najjačim udarima vjetra i do 100 kilometara na sat.

Narančasti meteoalarm označava opasno vrijeme. Područje cijelog Jadrana je u žutom – što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

U unutrašnjosti djelomice sunčano, no uz prolazno više oblaka uglavnom u srijedu i četvrtak lokalno može pasti poneki pljusak s grmljavinom. U utorak lokalno kratkotrajna magla. Na Jadranu će prevladavati sunčano. Vjetar na kopnu većinom slab.

Na Jadranu će umjerena i jaka bura u utorak prijepodne slabjeti, potom će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadni vjetar, a noću i ujutro burin. Jutra će biti razmjerno svježa, dani topliji, osobito uz obalu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.7 ° C
15.8 °
14.1 °
67 %
2.1kmh
0 %
Ned
16 °
Pon
23 °
Uto
23 °
Sri
18 °
Čet
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9290
GBP
1,1654
CHF
1,0259
CNY
0,1284
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: