7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Struka podijeljena oko prijedloga: HZJZ ipak odustaje od ukidanja izolacije za zaražene s blagim simptomima?

Pročitajte još:

Stručnjaci ovakav prijedlog smatraju preležernim s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj pa se trenutno od te ideje odustalo

Zbog negativnih reakcija dijela struke i javnosti, čini se da neće biti ništa od ideje da zaraženi koronavirusom s blagim simptomima neće trebati u izolaciju, već bi se mogli slobodno kretati uz nošenje FFP2 maske, javlja Novi list. Ovakva je odluka zasad stavljena na čekanje.

Stručnjaci, piše taj dnevnik, ovakav prijedlog smatraju preležernim s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

Kad bi stupio na snagu ovakav prijedlog, zaraženi koronavirsom i dalje ne bi smjeli kao posjetitelji u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne skrbi. Izolacija bi i dalje trajala dest dana za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, a mogla bi se skratiti na pet dana uz negativni antigenski test.

Dio struke smatra da je ova odluka samo priznavanje činjenice da i sada priličan broj pozitivnih sudjeluje na javnim događanjima, puno ih je bez simptoma, kao i onih koji imaju blage simptome koji ne zahtijevaju ostanak kod kuće. Također, vjeruje se da s ovakvim popuštanjem više ne bi bilo izbjegavanja testiranja koje je sad prisutno zbog obavezne izolacije.

Primjeri iz Europe

Kad bi ovakva odluka bila donesena, Hrvatska bi se pridružila zemljama poput Austrije u kojoj od početka kolovoza zaraženi ne moraju ostajati kod kuće u izolaciji te se uz nošenje FFP2 maske mogu slobodno kretati. Izolacija više nije potrebna ni u Velikoj Britaniji gdje se savjetuje ostajanje kod kuće i izbjegavanje kontakata zaraženih s ugroženim skupinama, dok su se druge zemlje, poput Danske odlučile za skraćivanje izolacije. Tako u Danskoj oboljeli mogu prekinuti izolaciju ako nemaju simptoma četiri dana nakon pozitivnog testa.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: