27.8 C
Zagreb
Utorak, 18 lipnja, 2024

Svinjogojci bijesni, traže ostavku ministrice: ‘Ne planiram ostavku, okolnosti u Andrijaševcima bile su drugačije od navedenih‘

Nakon što se javnost sablaznila nad slikom eutanaziranih svinja koje su satima ležale na cesti te nakon što su danas pojedine skupine već zatražile ostavku resorne ministrice, gošća u studiju RTL-a Danas je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Pročitajte još:

Ne stišavaju se kritike nakon eutanazije svinja zbog afričke svinjske kuge i uznemirujućih snimki iz Andrijaševaca. Svinjogojci traže ostavku ministrice poljoprivrede, a borba protiv epidemije na istoku Hrvatske postaje i političko pitanje. Ogorčeni uzgajivači ne mire se sa sudbinom svojih životinja. Cijela operacija, opisuju, napravljena je aljkavo pa su veterinarima morali pomagati sami vlasnici.

Za smrt svinja od afričke svinjske kuge krivac je, poručuju, država koja je dozvolila da se zaraza proširi. Traže ostavku ministrice.

Zašto su svinje satima ležale na cesti i je li sve napravljeno po pravilima struke pita se na više adresa,. Ekipa RTL-a zvala je brojne veterinare, inspekciju, stručnjake s fakulteta, nitko pred kamere ne želi.

Najbizarniji odgovor je onaj Veterinarskog fakulteta s kojeg poručuju da su se dogovorili s Ministarstvom poljoprivrede da nema izjava dok hara afrička svinjska gripa. Ni sveučilišni profesori eto ne žele se zamjeriti politici, čak ni kada se radi o javnozdravstvenom problemu iz njihove struke.

Nakon što se oglasila na Facebooku, ministrica poljoprivrede gostovala je i na RTL-u gdje je pokušala obraniti postupanje institucija u borbi protiv svinjske gripe.

“Mislim da nacionalni veterinarski sustav daje sve od sebe i da radi dobro, da je sve točno predvidio – i smjer kretanja bolesti, a i epidemiološka slika je potvrđena. Smatram da smo poduzeli i uspjeli smo dobiti niz dodatnih izuzeća kako bismo što prije izašli iz epidemije. O tome mogu više reći i veterinari”,rekla je ministrica, dodajući kako prvi put čuje išta o ideji ostavke, prenosi Danas.hr.

Na sve kritike odgovara pozivajući se na službene informacije. “Ovo je službena informacija – eutanazija se odvijala u prisustvu višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara i ovlaštenog veterinara od 10:40 do 14 sati. Svinje su se izvlačile jedna po jedna iz dvorišna u kojima nije mogao prići kamion ovlaštenog veterinara. Koliko ja znam, odvezene su prema službenoj potpisanoj informaciji u 14:40 sati.”, tvrdi ministrica i ponavlja isto to na pitanje kako je moguće da su tijela tri sata ležala na cesti.

Na pitanja o krvi, kao i o tvrdnjama o tome kako nije provedena dezinfekcija ponavlja istu priču : “To je eutanazija pod nadzorom višeg veterinarskog inspektora, veterinarskog tehničara, a od strane ovlaštenog veterinara i sva trojica bila su cijelo vrijeme tu. Trupla su dezinficirana. Nakon toga je dezinficirano i cijelo gospodarstvo i dvorište”, kaže.

Provjerit če tvrdnje kako je jedan vlasnik morao sam ubijati svinje .

– Do sada je ubijeno više od 17.000 svinja. Dodatno smo, uz pomoć mjera koje poduzimamo, uspjeli na klanje i preradu odvesti više od 23 tisuće, što je dobro. Do sada je potvrđeno i 8 slučajeva divljih svinja. Preventivno se uvode uzorci godinama i prije potvrde afričke svinjske kuge uzeto je 30 tisuća uzoraka kod domaćih i 17 tisuća kod divljih svinja. Govoreći o divljim svinjama, mi radimo po zaključku Vlade i plaćamo odstrel. Imamo pojačani odstrel 10 posto u odnosu na do sada propisani broj, objašnjava.

Upitana je i je li normalno da samo jedna tvrtka, tvrtka njenog kolege – Agroproteinka, može izvršiti sanaciju svinja. Odgovorila je da je važeća koncesija dodijeljena putem javnog natječaja 2017. godine. Ista tvrtka je i prije toga imala 10-godišnju koncesiju – od 2007. do 2017.

– Ja ne ulazim u to što je bilo prije 2007. godine. Potvrđujem da smo promijenili cijene svima u veterinarskom sustavu zato što je rast cijena svima učinio svoje, samo nismo Agroproteinki, kaže Vučković.

Dodala je da je na javnom natječaju posao ponuđen svima te da koncesija traje do 2027. Upitala je znaju li nekoga drugog tko se bavi tim poslom.

Na pitanje je li joj ugodno da se naredi eutanazija svinja na čemu onda njen kolega zaradi, odgovorila je da nije ona naredila da se svinje ubiju.

– Ja mogu samo inzistirati na provođenju zakona, da se poštuju mjere koje se odnose na biosigurnost i koje su na snazi od 2009. godine. Mogu apelirati na odgovornost posjednika, osiguravati dodatno (kao što jesmo) interventne veterinarske timove iz cijele zemlje, surađivati s Državnim inspektoratima i pokušavati, s obzirom na to da ova bolest ostavlja strašne socioekonomske posljedice na području kojim se javlja, pomoći posjednicima programima.

– Što se tiče javnog natječaja – koncesija traje do 2027. godine. Bilo bi zanimljivo povjeriti radi li netko još to. Ja nisam spremna ugrožavati nacionalnu sigurnost i veterinarski sustav prekidanjem ugovora, a da nemamo drugo rješenje, rekla je ministrica.

Postavljeno joj je i pitanje zašto je kruh toliko skup kad sirovine pojeftinjuju.

– Cijene se određuju kao tržišna kategorija mehanizmom ponude i potrošnje. Vlada, kao i neke druge vlade, iznimno koristi mehanizme kontrole cijena. Cijena kruha – cijene osnovnih imputa od prošle godine značajno su pale, pa bi bilo logično da se i cijene na strani potrošnje smanje. No s obzirom na sve što smo proživjeli proteklih godina, teško je to komentirati, valja biti oprezan. A Vlada će nastaviti pomagati svojim mjerama, koje katkad uključuju i kontrolu cijena, zaključila je Vučković u RTL-ovoj emisiji.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
30.8 ° C
32.2 °
28.8 °
46 %
2.6kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
35 °
Čet
32 °
Pet
37 °
Sub
33 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: