13.8 C
Zagreb
Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Trut jučer: Nije poslan SMS jer je bio narančasti alarm. Trut danas: Još to ne radi

Radi se o famoznom sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK)

Pročitajte još:

Zašto građani nisu dobili SMS o mogućoj opasnosti za oluju, jedno je od pitanja koje se nameće nakon nezapamćene oluje koja je pogodila Hrvatsku i u kojoj je poginulo četvero, pješak i vozač u Zagrebu, vozač u Slavoniji i vatrogasac.

Iako je jučer šef Ravnateljstva civilne zaštite tvrdio da SMS nije poslan jer je upozorenje DHMZ-a bilo narančasto (iako je neko vrijeme prije oluje bilo crveno), sada iz civilne zaštite imaju nova “objašnjenja” za to što pompozno najavljivani sustav ranog upozorenja nije radio.

“Zašto nisu poslane SMS poruke upozorenja? Nismo još donijeli pravilnik…
Na HRT-u su gostovali načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH Davor Spevec i spomenuti šef civilne zaštite Trut.

“SMS poruke putem SRUUK-a nisu ni upućene. Sustav je još uvijek u testnoj fazi, a nedostaci se rješavaju i taj proces je pri kraju. U postupku je donošenje pravilnika koji će jasno definirati tko ima ovlast dati nalog da se provede radno upozoravanje stanovništva, kazao je Davor Spevec.

Dodao je kako drugačije poruke ne bi bile poslane niti u slučaju da je sustav u punoj produkciji – već one koje su tijekom dana objavljivane na društvenim mrežama i u medijima da nevrijeme neće biti toliko jako.

I Spevec tvrdi da je bilo narančasto upozorenje.

“Bilo je narančasto upozorenje i žestina nevremena iznenadila je sve nas, uključujući i DHMZ”, naglasio je.

Dodao je kako je na broj 112 upućeno preko 4 tisuće poziva iz cijele Hrvatske. U nekim trenucima bilo je i 100 poziva u sekundi.

Trut o ozlijeđenima i o intervencijama
Što se tiče broja ozlijeđenih, Trut je rekao da je stotinjak osoba ozlijeđeno.

“Srećom, više njih je lakše ozlijeđeno, a sedam ih je teže ozlijeđeno, tri su osobe preminule i nažalost još jedna osoba je preminula. Radi se o vatrogascu iz Vukovarsko-srijemske županije koji je bio na intervenciji”, rekao je.

Upozorio je građane da se ne voze automobilima ako nije potrebno jer još uvijek ima grana i drveća na cestama.

Rekao je da su imali preko četiri tisuće poziva na sustav 112. “Bili su pozivi koji su direktno išli na žurne službe. Tu je preko 1500 intervencija sinoć odrađeno. Tijekom noći je smanjeno radi noći da se ne bi netko ozlijedio”, istaknuo je.

“SRUUK još nije u funkcijskom planu. U proceduru je upućen prijedlog pravilnika…”
Na pitanje je li se trebalo obavijestiti građane na moguću opasnost, rekao je da se javnost već dva dana obavještava o olujnom nevremenu u Hrvatskoj.

“Naravno, prenosimo ono što struka za meteorološke aktivnosti kaže. Prenosimo te aktivnosti preko društvenih mreža, medija, portala”, rekao je.

I on sad tvrdi da famozni SRUUK još uvijek “nije u funkcijskom planu”.

“To smo proveli testiranje u lipnju. U proceduru donošenja upućen je prijedlog pravilnika o stupanju ranog upozoravanju stanovništva, što podrazumijeva mišljenje nadležnih tijela, u ovome slučaju se radi o DHMZ-u”, objasnio je za kraj Trut.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.7 ° C
15.8 °
14.1 °
82 %
2.1kmh
0 %
Čet
19 °
Pet
23 °
Sub
25 °
Ned
21 °
Pon
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: