16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

U Beogradu danas počinje suđenje hrvatskim pilotima

Pročitajte još:

Danas počinje suđenje hrvatskim pilotima koje Srbi optužuju da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu je posredstvom državnih tijela prije par tjedana pilotima poslao i optužnicu, koju je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podiglo srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine.

To tužiteljstvo optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi), pišu 24 sata.

Njihovo postupanje je, prema navodima optužnice, “za posljedicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje više civila srpske nacionalnosti”, čija imena su, uz godine rođenja, pobrojana u optužnici, u kojoj je istaknuto da je među žrtvama četvero djece.

Postupak po optužnici koju je protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića pokrenulo srpsko tužiteljstvo za ratne zločine zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva vodit će vijeće kojim će predsjedati sudac Vladimir Duruz.

Branitelj prvookrivljenog Mikca Aleksandar Olenik je rekao da je jasno da je na Petrovačkoj cesti počinjen ratni zločin, da postoji veliki broj dokaza, svjedoka i žrtava koji potvrđuju da su 7. i 8. kolovoza 1995. hrvatski zrakoplovi bombardirali izbjegličku kolonu, no dodao je da je “suština da u konkretnom postupku nema dokaza upravo protiv četvorice okrivljenih”.

Apelacijski sud u Beogradu 20. kolovoza potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) za ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine.

Vlada je priopćila da će iskoristiti sve mehanizme za učinkovitu zaštitu pilota od optužbi iz Srbije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: