19.7 C
Zagreb
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Uskok podigao optužnicu protiv Maje Šupe, primila je 15.000 eura mita

Maju Šupe se, prema optužnici, tereti da je od veljače 2013. do rujna 2014. godine u Šibeniku i Zagrebu, kao sutkinja, primala mita kako bi donijela oslobađajuću presudu

Pročitajte još:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1959., 1962., 1973.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, izvijestili su jutros.

Radi se o slučaju u kojem je šibenska sutkinja Maja Šupe osumnjičena da je uzela 15.000 eura kako bi donijela oslobađajuću presudu poduzetniku Blažu Petroviću i odvjetniku Branimiru Zmijanoviću.

Šupe je, podsjetimo, oslobodila i Tomu Horvatinčića, koji je svojim gliserom 2011. usmrtio dvoje talijanskih nautičara, a na ispitivanju u Uskoku negirala je sve što joj se stavlja na teret i aktivno je iznosila obranu.

Horvatinčiću je na prvom suđenju izrekla uvjetnu kaznu, a na drugom ga je oslobodila. Obje presude Tomi Horvatinčiću srušene su na Županijskom sudu u Zadru. U prvom suđenju sutkinja Maja Šupe je Horvatinčiću izrekla uvjetnu kaznu, a potom ga je u drugom suđenju oslobodila u presudi koja je šokirala hrvatsku javnost. Naime, sutkinja Šupe povjerovala je u, najblaže rečeno, nekredibilnu Horvatinčićevu tvrdnju o sinkopi, zbog koje je navodno bio u nesvjesnom stanju u trenutku sudara na moru.

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od veljače 2013. do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom III. okr. primila mito od II. okr. kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Naime, I. okr. sutkinja je bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je II. okr. bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao III. okr. odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je II. okr. posredstvom III. okr. dogovorio s I. okr. da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu bez obzira na stvarno stanje predmeta. Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6.000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj iznos od 9.000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

U svrhu realizacije navedenog III. okr. je, sukladno dogovoru s II. okr., sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka I. okr. prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6.000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj. Na traženje I. okr. njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje II. okr. potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je II. okr. na račun majke I. okr. uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6.000 eura I. okr. za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je II. okr. jedan od optuženika. Zatim je I. okr., sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je II. okr. na neutvrđen način isplatio I. okr. preostali dogovoreni iznos od 9.000 eura.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Nikola Jokić se nakon velike pobjede sjetio, Dražen Petrović nam je otvorio vrata

Košarkaši Denver Nuggetsa poveli su u finalu NBA lige protiv Miami Heata uvjerljivom pobjedom od 104-93 na domaćem terenu...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
17.9 ° C
18.7 °
17.8 °
88 %
1kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
17 °
Uto
22 °
Sri
25 °
Čet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9336
GBP
1,1623
CHF
1,0276
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: