19.7 C
Zagreb
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Vili Beroš: Neće biti zabrane, ali neću dozvoliti da štrajk ugrozi zdravlje građana

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da u slučaju štrajka liječnika neće biti generalne zabrane štrajka, poručivši međutim da neće dozvoliti štrajk u područjima koji mogao ugroziti zdravlje građana

Pročitajte još:

Upitan nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a hoće li zabraniti štrajk ako se na tu akciju odluče liječnici, Beroš je istaknuo da građani mogu biti sigurni da će braniti njihov interes i da neće dozvoliti štrajk u svim onim područjima koja bi mogli ugroziti zdravlje građana.

No, poručio je, generalne zabrane neće biti. Pojasnio je da je proces najave štrajka definiran zakonom jer sindikat mora štrajk najaviti Gospodarsko-socijalno vijeću s jasnim razlogom.

Zbog sigurnosti hrvatskih građana potrebno je prvo, napomenuo je Beroš da dvije suprotstavljene strane prođu proces mirenja te da jasno utvrde one poslove koji se ne mogu odgađati.

“Mi ćemo taj razlog sagledati, je li on utemeljen ili nije. Ako budemo smatrali da taj razlog nije utemeljen, mi ćemo se obratiti nadležnom sudu koji će onda odlučivati o tome da li su razlozi za štrajk ispunjeni ili nisu”, kazao je.

Upitan hoće li predstavnike pet krovnih liječničkih udruga na njihov zahtjev primiti premijer Andrej Plenković, Beroš je odgovorio da nema nikakvog razloga da svi skupa ne razgovaraju. No, sve je prijepore potrebno prije toga iskomunicirati na potrebnom nivou.

“Kada se sve to iskristalizira kao određeni problem ili izazov onda će naravno biti uključen i premijer u rješavanju svega toga. On od toga ni ne bježi”, rekao je. Istaknuo je i da je premijer Plenković oduvijek senzibiliziran za pitanja u zdravstvenom sustavu.

Ponovivši da su danas u Ministarstvu zdravstva razgovarali o rokovima za realizaciju određenih zahtjeva, poput uredbe o izmjeni koeficijenata i donošenju zakona o statusu liječnika, rekao je da su svi ti elementi u izradi.

“Dogovorit ćemo se o rokovima. Obzirom da nema suštinskih prijepora, ne vjerujem da će tu biti dodatnih velikih problema. Iako, je legitimno pravo i prosvjedovati i štrajkati. Međutim, kada to radimo onda je vrlo dobro znati točno što je supstrat prijepora”, poručio je. Dodao je i da osim prijepora oko rokova nije naišao na razmimoilaženja u pravcu rješavanja.

Beroš je rekao i da se usuglasio, pogotovo sa Inicijativom mladih liječnika, da proces specijalističkog usavršavanja liječnika nije optimalan. No, to je naslijeđena situacija. Mlade liječnike dodatno je pozvao na još jedan sastanak kako bi im stručne službe objasnile što se nalazi u novom pravilniku o specijalističkom usavršavanju.

Manji dodatni prijepor na sastanku bio je vezan uz pitanje “robovlasničkih ugovora”, a Beroš je kazao da svi ravnatelji, posebice manjih i neatraktivnih bolnica moraju imati određeni instrument osiguranja da će liječnici nakon specijalizacije ostati u njihovoj sredini.

Beroš je kazao i da je imao i sastanak sa svim županijskim predstojnicima na temu nedostatka medicinskih sestara. Tom prilikom, pojasnio je, upozorio je na potrebu dijagnostike stanja, sagledavanja budućih planova te traženja novih upisnih kvota.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Nikola Jokić se nakon velike pobjede sjetio, Dražen Petrović nam je otvorio vrata

Košarkaši Denver Nuggetsa poveli su u finalu NBA lige protiv Miami Heata uvjerljivom pobjedom od 104-93 na domaćem terenu...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
17.9 ° C
18.7 °
17.8 °
88 %
1kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
17 °
Uto
22 °
Sri
25 °
Čet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9336
GBP
1,1623
CHF
1,0276
CNY
0,1318
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: