fbpx
17.8 C
Zagreb
Srijeda, 6 srpnja, 2022

Imamo detalje nadzora u CZSS-u: ‘Da nije završila na Hitnoj, sigurno bi je odveli k doktoru’

Pročitajte još:

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, ispričala je za Index što su doznali iz nadzora nad Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška. Istaknula je kako će socijalna radnica, koja je bila nadležna za obitelj preminule dvoipolgodišnje Nikoll iz Nove Gradiške te se jučer vratila s bolovanja i dala iskaz o slučaju, biti premještena u drugi odjel i više neće imati pod nadzorom obitelj. Još troje djece obitelji smješteno je u udomiteljsku obitelj odmah nakon što se dogodila tragedija.

“Kolegica, kada smo se usmjerili na detalje nije i ne vidi da je napravila propust zbog kojeg se moglo pretpostaviti da će doći do ovakvog ishoda. Naša preporuka je da ne radi više s obitelji i drugom djecom. Ona je izložena stresu i posljedično je cijeli Centar za socijalnu skrb pod stresom i u šoku od tog događaja i po logici stvari je da se traži izuzeće od rada s tom obitelji. Ona bi trebala dalje raditi na zaštiti ostale djece iz te obitelji, no to sad više nije u skladu s našim profesionalnim kodeksom. Ona se treba maknuti iz te obitelji i nije to premještaj po kazni ili zato što je kao nešto grubo pogriješila pa da bježi, već je profesionalno opravdano da se traži premještaj”, rekla je za Index Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Navodi kako su pitali v.d. ravnateljicu CZSS je li to već učinjeno, na što im je ona rekla da nije još, ali da su spomenutoj socijalnoj radnici rekli da formalno podnese ravnateljstvu zahtjev za izuzećem.

Upitana jesu li stručnim nadzorom utvrdili odgovornost spomenute socijalne radnice ili Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, Štefica Karačić je rekla da će eventualnu krivnju utvrditi sud ako dođe do toga da se protiv djelatnika centra pokrene proces.

“No po uvidu u sve nije bilo elemenata ni sumnje na fizičko zlostavljanje djece u toj obitelji. Zato je i donesena odluka da se Nikoll vrati u obitelji. U medijima vidimo izljeve tuge od udomitelja i bake djeteta, no ne vidi se da su se oni protivili povratku Nikoll u obitelj. Ti udomitelji su već dobili drugo dvoje djece. U ovom slučaju ništa nije crno-bijelo. Udomitelji su se s vremenom vezali za djevojčicu i jako su se dobro brinuli o njoj. Surađivali su i s Nikollinim roditeljima i s CZSS-om te nisu ukazivali da bi po njihovoj procjeni povratak Nikoll u obitelj bio nepovoljan”, istaknula je.

Zanimalo nas je što su u CZSS-u poduzeli u danima prije Nikolline smrti budući da je, kako je poznato, Nikoll s majkom bila u centru samo dan prije kobnih ozljeda te da je dijete djelovalo utučeno te potom i povratilo.

“Iz dokumentacije se nije vidjelo da je dijete traumatizirano i da bi bilo nekih ozljeda. Vidjelo se da su baka i roditelji tjedan prije prepoznali da se s djevojčicom nešto događa. To se pripisivalo jednoj emocionalnoj reakciji u procesu prilagodbe jer je djevojčica netom prije imala prvi videokontakt s udomiteljima pa su mislili da je tužna radi toga. U početku je sve krenulo dobro s prilagodbom na obitelji, pa se počela događati kriza. Treba imati u vidu da je nakon njene adaptacije na obitelj uskoro rođeno i četvrto dijete u toj obitelji. Dakle, mjesec nakon njenog povratka u obitelj rodila se još jedna beba u obitelji. Psiholozi su procjenjivali da je Nikoll imala reakciju na te neke reakcije. Procjene su bile da je Nikoll takva jer joj se rodila još jedna sestra pa je uz to vidjela i udomitelje u videopozivu pa se tu rastužila, takve su bile procjene. Bilo je dogovoreno s roditeljima da se napravi dodatna obrada djeteta i to je započeto, no drugi dan je dijete završilo u bolnici”, ispričala nam je Karačić.

Pitali smo ju je li majka odvela dijete pedijatru nakon što je dijete upućeno doktoru od strane CZSS-a.

“Znate kako je sad u vrijeme korone, morate se naručiti kod pedijatra i morate pričekati termin za doktora, oni su rekli da će je odvesti doktoru. Roditelji su uvijek slijedili sve upute CZSS-a. Djecu su vodili doktoru, bilo je dosta intervencija radi svraba tako da su djeca redovito išla doktoru i koristila su preparate za svrab, no to je bilo nešto što nije bilo jednostavno za riješiti. Dijete je povratilo u CZZS-u i zato je preporučeno da ide doktoru, to se može vezati i uz neurološke smetnje, roditelji su se složili da je vode. Činjenica je da bi bili otišli doktoru jer je jutro nakon što su s djetetom bili u CZZS-u, psihologinja koja je radila nadzor nad skrbi roditelja, zvala i pitala ih jesu li bili kod pedijatra, a oni su već tad došli na hitan prijem u bolnicu i poslani su za Zagreb. Dakle, kolegica zadužena za nadzor je pratila što se događa s djevojčicom. I da nisu završili na Hitnoj, sigurno bi dijete odveli doktoru”, zaključila je Karačić.

Rezultate stručnog nadzora, koji se još provodi, Ministarstvo socijalne politike imat će do kraja tjedna.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ministarstvo šalje inspekciju u školu Milanovićevog sina: Objasnili koja je procedura za izmjenu ocjena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.8 ° C
17.1 °
16.8 °
94 %
1kmh
0 %
Sri
31 °
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
26 °
Ned
27 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5240
USD
7,3271
GBP
8,7700
CHF
7,5739
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: