15.7 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Imunolog Trobonjača: Indijski soj će postati najrašireniji, širi se izuzetno brzo

Pročitajte još:

Imunolog Zlatko Trobonjača rekao je za Dnevnik HTV-a da će delta soj koronavirusa sigurno prevladati. Napominje kako se pretpostavlja da je indijski, odnosno delta soj, zarazniji od alfa soja (britanskog) za 23 do 60 posto, što ovisi o podacima iz literature.

‘Širi se izuzetno brzo, prisutan je u više od sto zemalja svijeta. Imunoinvazivan je, tj. ‘izbjegava’ imunost koju dobijemo preboljenjem ili cijepljenjem Pfizerom ili Modernom, osobito ako se cijepimo samo jednom dozom cjepiva. To znači da bi dvije trećine ljudi, ako se cijepe samo jednom dozom, za 2 do 3 tjedna mogli oboljeti simptomatski. No samo 10 posto ljudi koji su cijepljeni objema dozama mogu se zaraziti delta sojem’, rekao je Trobonjača.

Naglašava da AstraZenecino cjepivo ima nešto slabiju učinkovitost – oko 70 posto.

“Ako se cijepite Pfizerovim ili Moderninim cjepivom, imate 20 puta manju šansu da se hospitalizirate u slučaju kontakta s delta sojem koronavirusa”, naglasio je Trobonjača.

“Australija i Novi Zeland imaju posebne mjere za imigrante, odmah ih stavljaju u izolaciju i zato imaju dobru sliku. Što se tiče ostalih dijelova svijeta, sve ovisi o procijepljenosti. Delta soj, koji će sigurno pobijediti, sigurno ugrožava populacije gdje nema dovoljno cijepljenih ljudi”, rekao je Trobonjača.

Čemu dugujemo epidemiološku situaciju?

“Na prvom je mjestu cijepljenje, osobito kada je riječ o delta soju. Bez obzira na sezonalnost, postoji opasnost da se on proširi i zato je izuzetno važno što prije se cijepiti s obje doze. Zato, iskoristimo ovo ljetno vrijeme, kada naš imunosni sustav bolje funkcionira, i cijepimo se. Između ostalog, i zato što se bojimo četvrtog vala najesen”, kazao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
14.6 ° C
16.6 °
11.8 °
73 %
0.5kmh
0 %
Uto
17 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: