5.7 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Kolarić nabrojao mjere koje se planiraju popustiti: “Situacija je dobra, ali mjere je još uvijek potrebno popuštati postepeno”

Pročitajte još:

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić u nedjelju je za RTL Danas komentirao epidemiološku situaciju, covid putovnice i popuštanje mjera u Hrvatskoj.

Kolarić je rekao da se nada da će Covid putovnice biti spremne do 1. srpnja, a prethodno treba riješiti tehničke detalje poput unosa i razmjene podataka među državama članicama EU-a. Najzahtjevnije će, istaknuo je, biti povezati podatke u vezi testiranja na koronavirus jer su to podaci koji su najsvježiji i vrijede 48 sati, dok će nešto jednostavnije biti s podacima o cijepljenju i preboljenju, koji vrijede šest mjeseci.

Hoćemo li možda u budućnosti s covid-putovnicama u restoran, u kazalište na koncert…
Moguće je da ćemo na veća okupljanja, dakle masovna okupljanja tipa koncerata i stadiona, možda i neke druge, pogotovo u jesen, ići s tom iskaznicom da smo imuni. To je, ustvari, iskaznica da smo imuni i da se ne možemo trenutno zaraziti.

Tko nas sve može tražiti tu iskaznicu? Smiju li nas je tražiti u restoranu?
Zasad ne. To će prvo biti na graničnim prijelazima, a kasnije ćemo regulirati. Te odluke će donijeti Stožer i vlada.

Trebaju li PCR testovi biti besplatni, da ne bude diskriminacije prema onima koji se nisu cijepili?
PCR testiranje košta 500 kuna. Testovi nikada nisu besplatni, plaća ih zdravstveno osiguranje. A trebaju li biti besplatni za sve je pitanje. Imamo na raspolaganju cjepivo koje košta 30-ak do 150 ili 200 kuna, a PCR košta 500 kuna. Neke države su omogućile besplatno testiranje brzim testovima, kućna upotreba, to bi se moglo uvesti. Ali mislim da PCR testiranje besplatno za sve neće biti.

Uskoro slijedi popuštanje mjera od 1. lipnja u Hrvatskoj. Gdje je prostor za popuštanje i treba li biti postepeno ili sve odjednom?
Mislim da još uvijek trebamo postepeno popuštati mjere, kao što smo uvodili. Imamo izvrsnu situaciju u Hrvatskoj, smanjuje se treći val i raste broj cijepljenih. 10 posto građana je cijepljeno s dvije doze. U tom smislu imamo sve bolju i bolju situaciju svaki dan. Vjerujem da će od 1. lipnja sigurno ostati ograničenje na granicama, ali će se popustiti ograničenje za javna okupljanja od 25 osoba i privatna od 10 osoba, mislim da će se tu podići. Mislim da će se uskoro omogućiti održavanje svadbi i drugih svečanosti. Ali sigurno nećemo sve odjednom i nekih masovnih okupljanja neće biti.

SAD je, podsjetio, krenuo u skidanje maski, odnosno u preporuke da se maske više ne moraju nositi, kod osoba koje su cijepljenje. No, ističe da je u SAD-u 30 do 40 posto ljudi cijepljeno s dvije doze, dok je kod nas taj broj oko deset posto.

Kada će Hrvati skinuti maske?
Kad se cijepimo u dovoljnom broju.

Je li to ovo ljeto ili na jesen?
Ja se nadam u ljeto.

55 posto procijepljenih je dovoljno za skidanje maske?
Prvom dozom da, a drugom dozom barem 30 posto cijepljenih da imamo.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.4 ° C
7.7 °
2.1 °
72 %
1kmh
0 %
Sub
10 °
Ned
10 °
Pon
12 °
Uto
6 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: