5.1 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ministar Marić potvrdio: Po potrošnji smo prestigli rekordnu 2019. godinu, a na Jadranu se traži krevet više

Pročitajte još:

Srpanj je donio 3,7 milijuna turista, a vrijednost izdanih računa je 5,5 posto viša. Ako se kolovoz nastavi tim tempom, bit će bolje od svih očekivanja i možemo očekivati više od osam milijardi eura od turizma

Svako jutro, pa i na godišnjem odmoru, ministar financija Zdravko Marić provjerava izvješće o fiskaliziranim računima. I u nedjelju ujutro je imao razloga za zadovoljstvo.

Sa zadnjim danom srpnja, vrijednost svih kupljenih roba i usluga u Hrvatskoj ove godine je premašila vrijednost iz sedam mjeseci rekordne, pretkrizne 2019. godine! Potvrdio nam je to Marić.

– Vrijednost svih izdanih računa od početka godine 0,32 posto veća nego 2019. godine. A ako gledamo samo srpanj, onda je vrijednost 5,5 posto veća. U srpnju je i turizam bolji za pet posto nego prije dvije godine, s tim da su smještaj i restorani u plusu, a barovi u minusu – rekao je Marić za 24 sata.

Još dok je ministar odlazio na odmor u četvrtak, vrijednost računa ove godine nije bila sustigla rekordnu 2019. godinu kada je na današnji dan bila oko 89 milijardi kuna. Potrošnja raste, a s njom se brže puni i proračun od poreza. Nije to ni čudno. U Hrvatskoj je oko 1,2 milijuna turista nakon što je obala ostala u narančastoj zoni. Cijeli vikend se slijevaju rijeke automobila autocestama na Jadran. U Splitu, Makarskoj, Primoštenu, Zadru, praktički se teško može naći slobodan krevet u privatnom smještaju. Dalmacija tako po popunjenosti sustiže Istru u kojoj je oporavak krenuo još u svibnju i lipnju.

Ministarstvo turizma je izvijestilo da je samo u srpnju Hrvatsku posjetilo 3,7 milijuna turista. Svi planovi su računali s maksimalno 70 posto turista iz 2019. godine. A srpanj je ostvario 80 posto u dolascima i 81 posto u noćenjima kojih je bilo čak 25 milijuna.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je rekla da je čak posljednji tjedan srpnja bio na 90 posto onog iz 2019. Lani smo zbog pogoršanja epidemiološke situacije izgubili veliki broj turista u kolovozu. Ostaje nada da se to neće dogoditi i ove godine jer brojke novozaraženih zasad ne rastu iz dana u dan kao lani.

Veliki plus je i što Njemačka iz koje je najveći broj turista, Hrvatsku, ali i sve jadranske županije smatra niskorizičnima.

Ako i u kolovozu ostanemo na 80 posto dolazaka i noćenja iz 2019. to znači da bi prihod od turizma ove godine trebao biti veći od osam milijardi eura. A krizne 2020. godine smo stali na na 4,8 milijardi eura.

“Bilo bi sjajno da se trendovi iz srpnja stave i na kolovoz i da sezona potraje što dulje. Ali nije turizam jedini, treba voditi brigu i o drugim djelatnostima. S druge strane, moramo staviti naglasak na rashodnu stranu proračuna. Prihodi su ove godine u redu i oni će dati svoj doprinos, no ključ je na troškovnoj strani”, kazao je Marić za 24 sata.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
5.1 ° C
7.1 °
4.8 °
93 %
1kmh
20 %
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
18 °
Sub
19 °
Ned
24 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: