15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Možemo! i SDP sklopili koaliciju: Tomašević otkrio sve detalje!

Pročitajte još:

Grbin je otkrio da je predsjedništvo SDP-a predložilo da novi predsjednik Skupštine bude Joško Klisović.

Danas je potpisan sporazum o suradnji SDP-a i Možemo u Zagrebu, što znači da će te dvije stranke zajednički vladati glavnim gradom Hrvatske naredne četiri godine.

– Nakon konstruktivnih razgovora smo postigli dogovor i potpisali sporazum između Možemo i Kluba SDP-a. Sadrži 28 programskih ciljeva koje želimo postići u ovom mandatu od 4 godine. To su ciljevi o obnovi nakon potresa, reformi gradske uprave, kulture, obrazovanja, socijalne, stambene politike, vodoopskrbe… Osim tih 28 programskih ciljeva, sporazum sadrži i dogovor oko političkih funkcija unutar Skupštine. Predsjednik Gradske skupštine će biti iz SDP-a, a mjesta dva potpredsjednika pripast će klubu Možemo i partnerima. Dogovorili smo i predsjednička mjesta u 18 odbora. U 14 će biti zastupnici iz Možemo i partnera, a četiri mjesta će pripasti kolegama iz SDP-a, rekao je Tomislav Tomašević i dodao da su razgovori bili dobri te da u iduće četiri godine očekuje jako dobru suradnju.

– Zagrebu je potrebna stabilna većina i vjerujem da će se ona održati i da će biti dobra suradnja sve do kraja mandata. To znači da ćemo i sutra konstituirati Gradsku skupštinu, dodao je Tomašević.

Nakon toga je Grbin rekao da je ovaj sporazum zalog za budućnost.

“Zagreb je bremenit problema i oni se moraju početi rješavati odmah, a to ne bi bilo moguće bez da gradonačelnik ima jasnu potporu u Skupštini grada Zagreba”, rekao je, dodavši da su osigurali da to funkcionira i time je zadovoljan, ali još zadovoljniji da su razgovori išli u nevjerojatno dobroj atmosferi.

“Važan nam je projekt gradske riznice, ali i pokretanje platforme za one koji žele prijaviti korupciju u gradu. Ovaj sporazum je zalog za buduće funkcioniranje Zagreba”, rekao je Grbin.

“Povjerenstvo je reagiralo protiv Tomaševića na osnovu članka za koji je jučer samo Povjerenstvo tražilo da se ukloni iz Zakona”, rekao je Grbin o predmetu koje je Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo protiv Tomaševića.

“Uz sve dužno poštovanje prema Povjerenstvu, ovo nije zadatak za njih, nego za zakonodavce i zato pozivam vladu da se otkloni na jedinom mjestu koje je za to zaduženo, a to je sabor. Pozivam vladu da u sabor uputi izmjene Zakona o sukobu interesa. To je bitno napraviti odmah jer smo nedavno imali izbore, jer će mnogi gradonačelnici morati znati kakva su pravila, a ona moraju biti potpuno jasna. Ovo što se dogodilo je stvar vlade i sabora, a ne Povjerenstva”, rekao je Grbin.

“Tomašević je gradonačelnik Zagreba i ima ovlast i zadaću donositi takve odluke, mi očekujemo da se taj prijepor riješi u saboru, da se donese jasan zakon, koji neće ostavljati nikakve dvojbe. Ovo moramo riješiti sada”, rekao je Grbin.

“Predsjedništvo SDP-a je predložilo da novi predsjednik Skupštine bude Joško Klisović”, rekao je predsjednik SDP-a.

Nakon toga je Tomašević ponovno preuzeo riječ te rekao da je sve o Povjerenstvu rekao u priopćenju: “Bilo je potrebno hitno djelovanje obzirom na stanje u Holdingu. Odluka je potpuno pravnovaljana. Radi se o uvriježenoj dosadašnjoj praksi koja traje dulje od 8 godina. Poštujem rad Povjerenstva, ali mislim da su sad pogriješili.

“Nije bilo govora u kampanji o predlaganju od strane Skupštine, bilo je govora o javnim natječajima. Objasnio sam već zašto smo donijeli takvu odluku kao Skupština Holdinga. Većina članova Uprave bit će izabrana putem javnog natječaja, baš kao i Nadzorni odbor”, rekao je.

Također naglasio kako su u petak imali razgovore sa starom Upravom Holdinga, a nakon toga s 9 od 10 članova starog Nadzornog odbora.

“Čim smo vidjeli kakvo je stanje, odmah smo donijeli odluku preko vikenda. Vrlo jasno i direktno smo komunicirali prema javnosti. GONG ima pravo na svoje mišljenje, ali iako u zakonu nikakav javni natječaj nije obavezan, većina članova Uprave bit će izabrana javnim natječajem”, rekao je, dodavši da će se odvoz otpada naplaćivati prema količini.

“Primopredaja između stare i nove Uprave Holdinga je izvršena jutros. Bitna je podloga za restrukturiranje poslovanja Holdinga”, rekao je gradonačelnik.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: