15.9 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Od utorka novo poskupljenje goriva?! Pogledajte koliko će poskupjeti dizel, benzin…

Pročitajte još:

Prema posljednjim informacijama, cijena dizela bi u utorak trebala skočiti na preko 14 kuna po litri, a ministar Marić kaže kako Vlada još neće reagirati

a utorak je najavljeno novo poskupljenje, i to goriva. Najviše će stoga biti pogođene one tvrtke koje nude uslugu prijevoza.

Kako prenosi Dnevnik.hr, autobusni prijevoz više neće moći normalno funkcionirati bez pomoći vlade. Upozorili su to iz udruge javnolinijskih prijevoznika, a pogotovo se odnosi na one u ruralnim krajevima gdje su autobusi jedini prijevoz do škole, posla, ljekarne ili trgovine.

– Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prijevoz nestati i da će se prestati voziti iz tog razloga što više nemamo pomoć za radna mjesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razina – kazao je za predsjednik Koordinacije javno linijskih prijevoznika pri HUP-u, Hrvoje Meštrović.

Zato od Vlade traže pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

– Ugrozit će se i prijevoz srednjih i osnovnih škola, kao i svih građana. Cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platiti vozače, dobavljače, gorivo, za ništa… – objasnio je Meštrović novinaru Nove TV.

Zato oni rijetki vozači koji nisu otišli u inozemstvo posljednjih dana razgovaraju o štrajku, poručuju iz sindikata vozača. Upozoravaju i na preniske plaće te pozivaju na pregovore. U Zagrebu ZET već od danas smanjuje broj polazaka tramvajskih i autobusnih linija uz vješto sročeno priopćenje koje malo otkriva.

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako se doznaje, za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri. Dio ekonomista ipak umiruje da nafta neće još dugo biti skupa.

– Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi, naime na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju- smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Dotad će autobusni prijevoznici, kažu iz udruge, povisiti cijene karata za trideset posto ako izostane vladina pomoć. Karta Zagreb – Split bi tako poskupjela za pedesetak kuna, zaključuje se u Dnevniku Nove TV.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.9 ° C
19.9 °
14.1 °
57 %
4.1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: