28.7 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Oglasila se Agencija za zaštitu osobnih podataka o zakonitosti uvida u COVID potvrde

Pročitajte još:

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka priopćili su u utorak da je zakonit uvid u EU covid-potvrdu odnosno drugi odgovarajući dokaz prilikom ulaska u službene prostorije, pozvavši se pritom na više pravnih akata.

Agencija navodi kako je Uredba 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća iz 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka u cijelosti obvezujuća i izravno se primjenjuje u Hrvatskoj od 25. svibnja 2018.

Podsjeća da je u Hrvatskoj u primjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji određuje da se radi zaštite pučanstva od, između ostalog, bolesti COVID-19 poduzimaju mjere određene tim Zakonom i međunarodnim ugovorima kojih je Hrvatska stranka.

Zakonom je određeno da radi sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ministar može narediti posebne sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, između ostalog, i zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja ili druge potrebne mjere.

Nadalje, kada je proglašena epidemija zarazne bolesti na koju je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, odnosno epidemiju ili opasnost od nje, sigurnosne mjere može odlukom narediti i Stožer civilne zaštite, čije su odluke pod neposrednim nadzorom Vlade.

Dakle, predmetna Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske predstavlja zakoniti pravni temelj jer je obrada nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
29.8 ° C
30.5 °
27.5 °
53 %
1kmh
0 %
Pon
37 °
Uto
38 °
Sri
37 °
Čet
35 °
Pet
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: