11.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Plenković: Ritam cijepljenja je usporio ako dođemo do 50 posto možemo ukidati mjere i računati na sezonu

Pročitajte još:

Andrej Plenković je danas na sjednici vlade rekao da ritam cijepljenja u Hrvatskoj usporava.

“Ohrabrujućim brojkama pridonosi velik broj cijepljenih i naši odgovorni sugrađani. No, primjećujemo da se ritam cijepljenja, posebice prvom dozom, nažalost usporio, prvenstveno zbog pomanjkanja interesa”, rekao je Plenković.

Apeliram na sve sugrađane koji se nisu cijepili”, poručio je.

“Cijepljenje je jako važno ako želimo potpuno ukinuti sve mjere”, dodao je premijer. “Statistika je neumoljiva – na 45 slučajeva, jedna osoba će preminuti u roku od dva tjedna, a to je ogroman rizik, puno veći od nuspojava na cijepljenje. One su na 100 tisuća eventualno jedan slučaj”, rekao je.

‘Ispit zrelosti cijelog društva’
Cijepljenje je neusporedivo manji rizik od zaraze virusom. Nemojmo dozvoliti da zemlje koje su bile manje uspješne u borbi s covidom sad budu uspješnije od nas. Mi ovim ne štitimo samo zdravlje, nego i ekonomiju. Najbolji lijek je da troškova zbog pandemije bude manje je cijepljenje. Štitimo time radna mjesta i pravo na normalan život. I zato je važno da ostvarimo plan od 50% cijepljenih do kraja lipnja, da možemo dalje ukidati mjere. Ako to ne napravimo, ugrozit ćemo turističku sezonu. To bi značio i gubitak za gospodarstvo, ne smijemo si to dopustiti”, rekao je.

“Ovo je ispit zrelosti cijelog društva. Apeliram na mlade, buddite primjer drugima, budite odvažni, vjerujte u znanost, cijepite se – to je najbrži povratak u normalan život. Iskoristimo ovih 20-ak dana pred nama da dođemo do tih 50%, da možemo reći da smo osigurali pretpostavke za turističku sezonu i oporavak ekonomije”, rekao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
9.5 ° C
9.8 °
7.1 °
66 %
2.1kmh
20 %
Čet
13 °
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: