28.7 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Predsjednica splitske udruge: ‘Imaš troje zdrave djece? Vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi!‘

Pročitajte još:

Na kraju krajeva, čemu učimo našu djecu ako majke stoje doma i ‘piju kavu’ i samo čuvaju djecu. Tu djecu je potrebno socijalizirati, a to znači da im treba vrtić, tvrdi Dijana Aničić

Dijana Aničić, predsjednica splitske udruge “Anđeli”, reagirala je mnogobrojne kritike koje se ovih dana upućuju zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću nakon što je odlučio ukinuti mjeru roditelj-odgojitelj.

Aničić, majka dvoje djece, Josipe (21) i Duje (23), stopostotnog invalida, rekla je za Slobodnu Dalmaciju kako joj nije poznato koliko je Bandićeva mjera uopće imala uporište u zakonu jer je pitanje kakve je ugovore Grad potpisivao s korisnicima.

– Nikada nisam vidjela nijedan takav ugovor… – kaže Dijana, ističući kako roditelj njegovatelj u Hrvatskoj ima 4000 kuna za 24-satnu skrb o teško bolesnom djetetu.

Ipak, ona tu ‘pogodnost’ ne koristi (‘Ako mogu ja s teško bolesnim i zdravim djetetom kao samohrana majka raditi i snalaziti se u životu, onda mogu i svi ostali. Ali, to je samo moje mišljenje’).

– Ta cifra je plafon što se može dobiti, svi roditelji s takvim statusom dobiju isti iznos novca. Potpisuje se ugovor o radu, po posebnim uvjetima, koji prestaje smrću korisnika. To je doživotna ili cjeloživotna skrb. No, tih 4000 kuna ne može zadovoljiti osnovne potrebe teško bolesnog djeteta, a kamo li nešto više za dijete ili osobu s teškoćama – objašnjava Dijana, vraćajući se u vrijeme kad je pokojni zagrebački gradonačelnik donio mjeru roditelj odgojitelj.

– Roditelji njegovatelji šizili su zbog novčane razlike. Ali nije se ništa moglo napraviti. To je bila Bandićeva odluka, znači gradonačelnika Grada Zagreba, koju je on legitimno mogao provesti iz svog proračuna što nije mogao niti može napraviti ijedan drugi grad u državi. I onda su se odjednom u Zagrebu počela pronalaziti djeca… Ma dajte, molim vas! Nekad, kad su roditelji imali troje djece, normalno su ih odgajali i radili. Je l’ imaš troje djece?! Zdrava su, vodi ih u vrtić i izvoli ići raditi! Zato nam se i događa u državi ovo što se događa. Zašto nije taj novac koji je potrošio na tu mjeru, uzeo i izgradio vrtiće?! Na kraju krajeva, čemu učimo našu djecu ako majke stoje doma i ‘piju kavu’ i samo čuvaju djecu. Tu djecu je potrebno socijalizirati, a to znači da im treba vrtić i sve ostalo što je primjereno njihovoj dobi – smatra predsjednica splitske udruge roditelja djece najtežih tjelesnih invalida i one s teškoćama u razvoju.

– Definitivno smatram da mjera roditelj odgojitelj nije dobra ni za djecu ni za roditelje. Roditelji trebaju ići raditi, a taj se novac trebao preusmjeriti na izgradnju vrtića, škola, bilo kakvih obrazovnih ustanova, koje će biti korisne toj djeci. Na koncu konca, mi svojim primjerom pokazujemo djeci kako treba živjeti i raditi. Ako im kažemo da će živjeti od naknada, kakvu im poruku šaljemo? A u pitanju su zdrava djeca, koja će sutra odgajati vlastitu. Što ćemo im reći? Nemojte raditi, stojte doma, živjet ćete od socijalnih naknada?! Umjesto da se vlastitim trudom i radom zalažu za sebe, svoje obitelji i bolje društvo, ovakvim pristupom neće biti socijalizirana niti će biti naučena na rad – kaže Dijana Aničić.

Primjer s drugog kraja Hrvatske – Istre, koja po mnogočemu nema veze s ostatkom države, ukazuje na potpuno drugačiji pristup demografskom oporavku od onog još uvijek važećeg, zagrebačkog. Na nedavnoj konferenciji za poduzetnice u gradu Poreču, centru ženskog poduzetništva u Istri, koji je ujedno i grad s najvećim brojem mladih među zaposlenima te u samom vrhu u Hrvatskoj po broju obrtnika i poduzetnika, žene su dobile dodatnu podršku.

Morena Mičetić Fabić, pročelnica porečkog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč d.o.o., ističe kako Poreč, kao Grad prijatelj ženskog poduzetništva, već nekoliko godina odobrava 20 posto veću potporu u okviru mjera potpora poduzetništvu ako je podnositelj zahtjeva žena poduzetnica.

– Ove godine išli smo korak dalje i uveli posebnu mjeru za poduzetnice početnice na način da im omogućimo besplatan vrtić u prvih šest mjeseci poslovanja, s obzirom na to da znamo da im je teško na početku poslovanja brinuti se o djeci i uz to još plaćati vrtić – objašnjava Morena Mičetić Fabić, kojoj je, s obzirom na to da je riječ o friškoj mjeri, u ovom trenutku teško procijeniti koliko će biti potencijalnih korisnica.

– Stavili smo ograničenje na prvih šest mjeseci poslovanja i na jedno dijete, ali ćemo mjeru maksimalno prilagođavati majkama poduzetnicama. Riječ je o novoj mjeri o kojoj informacije tek dolaze do naših sugrađanki, tako da imamo sve više upita. Financijski se trenutno nismo ograničili na neki poseban iznos jer nam je namjera pomoći svakoj ženi poduzetnici početnici koja zadovoljava uvjete natječaja – apostrofirala je pročelnica Mičetić Fabić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
24.4 ° C
24.4 °
21.8 °
75 %
1.5kmh
0 %
Pon
37 °
Uto
39 °
Sri
36 °
Čet
36 °
Pet
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: