13.6 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Prema Louisiani se kreće najjači uragan od 1850.: Tisuće bježe pred uraganom Ida

Pročitajte još:

Nacionalna meteorološka služba prognozirala je da će vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat obalama Louisiane u subotu navečer, prije negoli stigne uragan Ida, a također su upozorili stanovnike koji se žele evakuirati da to učine “što prije”.

Uragan Ida opasno se približava američkoj državi Louisiani, koju bi trebao pogoditi pred kraj dana nakon što se počeo udaljavati od kubanske obale, piše BBC. Predviđa se da bi uragan Ida trebao pogoditi snagom “velikog i krajnje opasnog uragana”.

1 7
Foto: NOAA

– Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu. Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet – budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara – poručio je John Bel Edwards, guverner Louisiane i upozorio na “teške posljedice”.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je jučer na snažne vjetrove pozvala stanovnike koji se žele evakuirati da to učine “što prije”. U Louisiani se zbog toga stvaraju velike prometne gužve.

Najveći dio oluje u subotu je prešao zapadom Kube gdje će Ida i dalje donositi obline padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC). U nedjelju bi obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćane “poplavama zbog opasno jakih plima”, upozorava centar, uz moguće “katastrofalne štete izazvane vjetrom”. Posljednje informacije NHC-apredviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

U ranu nedjelju ujutro uragan je dosegnuo snagu od 115 km/h, a spada u kategoriju 3 te se vjeruje da se najgore tek očekuje, piše AP.

Meteorološke službe navode da će uragan Ida biti snažniji od uragana Katrina koji je uništio većinu New Orleansa 2005. godine, piše BBC. Slučajnost je da je u nedjelju 16. godišnjica uragana Katrina, kojji je poplavio 80 posto grada i ubio više od 1800 ljudi.

– Vrijeme nije na našoj strani. Neprestano se pogoršava – rekla je guvernerka New Orleansa LaToya Cantrell te dodala – Ako se odlučite pobjeći iz grada, sad je vrijeme, morate to učiniti odmah.

Tisuće su pokušale pobjeći iz New Orleansa, posljednjim letovima… Oni koji ostaju, učvršćuju vrata i prozore.

– Naravno da sam zabrinut. Čovječe, bježao sam i od Katrine. Da, jesam jer sam imao malu djecu. Djeca su mi sad odrasla, pa ćemo ostati i nositi se s ovim kako znamo, rekao je jedan građanin.

Joe Biden odobrio je u petak proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja “savezne pomoći” za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: