6.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Ravnatelji poslali drugo upozorenje prosvjetarima u školama na pomolu prvi otkazi zbog covid potvrda

Pročitajte još:

Učitelja i nastavnika pred otkazom je, po potvrdama iz sindikata i udruga ravnatelja, zasad vrlo malo

U školama su na pomolu prvi otkazi zbog nepoštivanja covid-mjera. Prosvjetarima koji odbijaju testiranje i nisu cijepljeni, a ravnatelji su im uputili i drugo upozorenje zbog neopravdanog izostanka s posla, uskoro slijede otkazi. Riječ je o slučajevima u kojima su ravnatelji pojedinim zaposlenicima koji ne poštuju Odluku Stožera o obaveznom testiranju od 16. studenoga, izdali drugo, ujedno i posljednje, upozorenje pred izvanredni otkaz ugovora o radu.

Paralelno, Ministarstvo je ravnateljima škola u srijedu poslalo dopis prema kojemu djelatnicima koji su neopravdano izostali s posla, ne trebaju isplatiti plaće za dane izostanka.

Učitelja i nastavnika pred otkazom je, po potvrdama iz sindikata i udruga ravnatelja, zasad vrlo malo, a i slučajevi se razlikuju po tome dolaze li djelatnici na posao (jer ih ravnatelji u tomu ne mogu fizički spriječiti) ili ne, odnosno jesu li otvorili bolovanja. Dvoje nastavnika Drvodjeljske škole u Zagrebu, koji od prvoga dana nove mjere odbijaju predočenje potvrda ili nalaza brisa, dobili su prvo, potom i drugo upozorenje, ali su prethodno otvorili bolovanja.

Ravnateljica Drvodjeljske škole, Jadranka Pejčić, potvrdila nam je da je drugo upozorenje upućeno dvojici nastavnika koji se odbijaju testirati.

– Drugo upozorenje pred otkaz poslano im je putem pošte, budući da su otvorili bolovanja. Povratnica nije stigla jer očito nisu preuzeli poštu – kaže Pejčić, u čijoj se školi testira 19 od 65 djelatnika.

Drugo upozorenje pred otkaz dobila je i učiteljica Osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću. Riječ je o školi u kojoj je na početku primjene odluke 16. studenoga osmero djelatnika odbijalo testiranje i, unatoč tomu, ulazilo u školu. Po riječima ravnateljice Ivančice Grubišić, situacija se smirila, svi uredno dolaze na posao s potvrdama, osim jedne učiteljice.

Ona dolazi na posao, ali bez potvrde i testa.

– Upozorenja su joj uručena jer ne poštuje Odluku Stožera. Mi je pokušavamo spriječiti, no ona dolazi na radno mjesto, iako ne bi smjela. Nemamo mehanizama fizički joj zapriječiti ulazak – kaže ravnateljica.

U trećem slučaju, Tehničke škole Bjelovar, nastavnik ne dolazi na posao jer se ne želi testirati, niti cijepiti. I on je pred otkazom.

– Razgovarao sam s kolegom, ima drukčiji stav i ja ga mogu razumjeti, no učenici ne smiju biti zakinuti za nastavu. Drugo upozorenje pred otkaz kolega je dobio u petak i sada teče zakonski rok od sedam dana za očitovanje. Iskreno se nadam da će se predomisliti, a ukoliko ne, prije izricanja otkaza savjetovat ću se s pravnom službom Ministarstva i Županije, kaže ravnatelj Dario Malogorski. Nastavu profesora koji izostaje s posla zasad pokrivaju kolege na zamjeni.

Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske, kaže kako ravnatelji pokušavaju biti tolerantni, razgovarati s ljudima koji odbijaju testiranje, kako ne bi došlo do otkaza jer im otkazi, tvrdi, sigurno nisu cilj.

– Imali smo sastanak s predstavnicima Ministarstva na kojemu je rečeno da će nama ravnateljima u slučaju otkaza djelatnicima biti osigurana pravna zaštita. Također, uputili su nas da se javimo osnivačima kako bi se osigurali zaštitari pred školama, u slučajevima gdje ravnatelj ne može spriječiti djelatniku ulazak u prostor škole. Ministarstvo bi refundiralo troškove zaštitara, i ako ne bude druge, morat ćemo u iznimnim situacijama postupiti na taj način, kaže Mirosavljević.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srijedu je uputilo školama dopis kako da obračunaju plaće djelatnicima koji su neopravdano izostali s posla.

„Radnici koji odbijaju testiranje odnosno predočenje EU digitalnih potvrdi ili drugog odgovarajućeg dokaza, ne mogu ulaziti i boraviti u službenim prostorijama školske ustanove te se takav izostanak radnika smatra neopravdanim. Navedeno znači da poslodavac radniku koji zbog neopravdanih razloga ne dolazi na posao nije u obvezi isplatiti plaću za sate/dane izostanka, ali je obvezan obračunati doprinose na minimalnu osnovicu za obračun doprinosa. Međutim, ako je u mjesecu određeni dio sati radnik radio, a plaća za određene sate se utvrdi u svoti višoj od minimalne osnovice za obračun doprinosa u tom mjesecu, za dane kada radnik nije dolazio na posao neće mu se obračunati plaća, ali nije potrebno ni dodatno obračunavati doprinose na minimalnu osnovicu“, stoji u naputku Ministarstva.

Ministarstvo zasad ne vodi evidenciju o izdanim upozorenjima i nemaju podatak o broju djelatnika koji bi uskoro mogli očekivati otkaz.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
91 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: