9.1 C
Zagreb
Petak, 29 ožujka, 2024

Ruski zrakoplovi ušli u zračni prostor Švedske: “To je vrlo ozbiljno, pogotovo kod zemlje u ratu”

Pročitajte još:

To ocjenjujemo kao svjesno djelovanje i to je vrlo ozbiljno pogotovo jer se radi o zemlji koja je u ratu, kaže prvi čovjek švedskih zračnih snaga. Četiri aviona letjela su iznad otoka Gotlanda

Nema samo Hrvatska problem s letjelicama koje su neovlašteno ušle u njen zračni prostor tijekom rata u Ukrajini. Isto se dogodilo i Švedskoj 2. ožujka, a televizija TV4 objavila je kako su ruski avioni nosili nuklearno oružje.

Objavljeno je da su četiri ruska aviona – dva borbena Sukhoija 24 u pratnji dva Sukhoija 27 – poletjela iz zračne baze u Kalinjingradu 2. ožujka.

Izvori su otkrili da su vojni avioni bili opremljeni nuklearnim naoružanjem, “što su ruski piloti jasno pokazali”. Zbog sukoba u Ukrajini, švedsko ratno zrakoplovstvo je imalo povećanu pripravnost i moglo je rano vidjeti da piloti idu prema nebu iznad Gotlanda, švedskog otoka u Baltičkom moru.

Oružane snage zemlje odbile su službeno komentirati jesu li dva vojna aviona bila opremljena nuklearnim oružjem, ali su izjavile da je kršenje zračnog prostora moralo biti namjerno. “Mi to ocjenjujemo kao svjesnu akciju”, rekao je načelnik zračnih snaga Carl-Johan Edstrom.

“Što je vrlo ozbiljno, pogotovo kod zemlje u ratu. Analizirali smo incident i jasno je da ne mogu isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje na to da su namjerno prekršili granice Švedske”, dodao je. Prodor u švedski teritorij trajao je oko minutu, dodaje se u izvješću.

Ruski avioni bili su u švedskom zračnom prostoru oko minutu, a Šveđani su digli dva JAS 39 Gripena koji su fotografirali uljeze i vidjeli kako su opremljeni.

– To je jasna strategija Rusije i signal Švedskoj da imaju nuklearno oružje i da bi mogli razmisliti o njegovoj upotrebi – rekao je vojni stručnjak Stefan Ring.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
10.2 ° C
14.3 °
8.1 °
77 %
1kmh
0 %
Pet
21 °
Sub
23 °
Ned
20 °
Pon
21 °
Uto
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: