10.8 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Putin nazvao bivšeg britanskog premijera: ‘Borise, ne želim te povrijediti, ali jedna raketa na Britaniju…’

Johnson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja snaga NATO-a na ruskim granicama

Pročitajte još:

Bivši britanski premijer Boris Johnson otkrio je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin prije početka invazije na Ukrajinu, u telefonskom razgovoru zaprijetio raketnim napadom na Veliku Britaniju.

– To će trajati samo minutu – prepričava Johnson Putinove riječi, za koje tvrdi da su izrečene tijekom dugog razgovora u veljači 2022., za kojeg ga je upozorio da bi rat u Ukrajini mogao biti potpuna katastrofa.

Johnson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja snaga NATO-a na ruskim granicama. Također je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći Putinu da Ukrajina neće ući u NATO “u dogledno vrijeme”.

‘Boris, ne želim ti nauditi, ali s projektilom bi za to bila potreba samo minuta’, ili tako nešto. Činilo mi se, zbog opuštenog tona kojim je to rekao, distanciranosti koju je pokazao, da je samo podilazio mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore. A ovo je bio vrlo dug razgovor i krajnje neobičan poziv”, rekao je Johnson te nastavio:

“Rekao sam mu: ‘Gledaj, ako to učiniš, to će biti potpuna katastrofa. Uslijedit će velike sankcije Zapada. To će značiti da nastavljamo potporu Ukrajini.”

Bivši zapovjednik, general sir Richard Barrons, kazao je da su Putinove prijetnje bile šuplje jer nije imao dovoljno raketa: “Vjerojatnije nego ne, Putin se prepustio određenom stupnju zlonamjerne lakoumnosti. Trebat će mu sve rakete koje može nabaviti da bi onemogućio Ukrajinu u izbacivanju Rusije sa svog teritorija.”

Francois je kazao da se Putinova agresija očito izjalovila ‘jer je Boris brzo okupio Europljane protiv ruske invazije i od tada je jedan od najvjernijih pristaša ukrajinskog predsjednika.’

Bivši vojni časnik pukovnik Richard Kemp rekao je: “Putin je uvijek pokušavao zastrašiti strane čelnike govoreći stvari koje ne bi očekivali u normalnoj međunarodnoj diplomaciji, bilo licem u lice ili telefonom. To je njegov način da ih testira, izbaci iz ravnoteže i dobije prednost.”

Bivši ministar obrane John Spellar rekao je: “Ovo pokazuje pravu prirodu Putinova barbarskog režima. To pokazuje da moramo stalno paziti na Rusiju.”

Ministar obrane Ben Wallace govori u dokumentarcu kako je poslan u Moskvu nakon prijetnje Johnsonu, zbog posljednjeg pokušaja izbjegavanja rata. Wallace priča kako su Rusi stalno govorili da se Ukrajinci “neće boriti” već će im umjesto toga “poželjeti dobrodošlicu” u zemlju.

“Sjećam se da sam rekao ministru obrane Sergeju Šojguu ‘oni će se boriti’, a on je rekao: ‘Moja majka je Ukrajinka, neće!’ Također je rekao da nema namjeru izvršiti invaziju. To bi bilo ‘vran’e’, na ruskom jeziku. Mislim da je ‘vran’e’ neka vrsta demonstracije snage: lagat ću ti. Znaš da lažem. Znam da znaš da lažem i još ću ti lagati”, kazao je Wallace te nastavio: “On je znao da ja znam i ja sam znao da on zna. Ali mislim da je to značilo: moćan sam. Bila je to zastrašujuća, ali izravna laž o tome što neće učiniti, a to je za mene bila potvrda da će to učiniti.”

U roku od tri tjedna, 24. veljače, Putin je dao zeleno svjetlo za svoju invaziju.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prošle godine izdvojilo 2,3 milijarde funti za Ukrajinu, a namjerava to učiniti i tijekom ove godine. Ministri su također osigurali protutenkovske projektile i protuzračne obrambene sustave te tri višecijevna raketna sustava dugog dometa M270.

Sadašnji britanski premijer Rishi Sunak također je dao dopuštenje za slanje tenkova Challenger 2 u Ukrajinu kako bi se spriječila očekivana proljetna ofenziva Rusije.

SAD i Njemačka nedavno su obećali tenkove M1 Abrams i Leopard 2 u velikom pojačanju zapadne potpore u borbi protiv ruskih snaga.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9.1 ° C
9.4 °
7.1 °
80 %
3.6kmh
75 %
Čet
11 °
Pet
17 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: