23.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

U Sloveniji snimljen udar tornada: Vjetar je puhao 107 km/h, oluja stigla i u Hrvatsku

Najjači udar vjetra od 107 km/h zabilježen je u Kosezama kod Ilirske Bistrice

Pročitajte još:

Slovenski meteorolozi potvrdili su da je večeras u Sloveniji zabilježen udar tornada koji je iznad Ilirske Bistrice izazvao vrtlog s jakim, ali malim vrtlozima. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta, ali je ostavio traga. Najjači udar vjetra od 107 km/h zabilježen je u Kosezama kod Ilirske Bistrice.

“Vidi se relativno široki vrtlog unutar kojeg se također nalaze vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta”, javlja Agencija za zaštitu okoliša.

Kako su objasnili za 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerojatno je bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara.

Brojne intervencije u posljednjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na velike štete, javlja Arso koji dodaje da su tornada iznimno rijetka.

Kako javljaju slovenski mediji, tijekom popodnevnog nevremena koje je bjesnilo na području Bleda stablo je palo na turistički autobus koji je prometovao glavnom ulicom.

U isto vrijeme, novo nevrijeme pogodilo je i Hrvatsku, posebice središnji i istočni dio zemlje.

Nevrijeme u Bjelovaru
U poslijepodnevnim i večernjim satima na području Bjelovara bilo je jakih pljuskova, grmljavine i olujnog vjetra, a ponegdje je palo oko 30 litara kiše po četvornom metru.

U mjestu Šmarje kod Jelšaja, koje se nalazi između Celja i granice s Hrvatskom, padala je tuča, što je dodatno pogoršalo situaciju.

Vremenske nepogode ovog intenziteta zahtijevaju oprez i pažljivo pridržavanje uputa i obavijesti meteoroloških službi kako bi se osigurala sigurnost ljudi i imovine.

Podsjetimo, ranije večeras također u Italiji, u blizini Jesola, turističkog mjesta u regiji Veneto, zabilježena je nova superćelija koja je rezultirala tornadom.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
22.5 ° C
23.8 °
18.1 °
46 %
1kmh
0 %
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: