19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Vladimir Putin u Rusiji zabranio operacije promjene spola

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak kontroverzni zakon koji zabranjuje operacije "promjene spola".

Pročitajte još:

Rusi s drugačijim rodnim identitetom ne mogu se više podvrgavati operativnim postupcima ili da im budu propisani hormoni.

Liječnici kažu da će novi zakon onemogućiti ljudima pristup zdravstvenoj pomoći.

Aktivisti za ljudska prava žale se na narušavanje prava na samoodređenje. Pogođeni ljudi koji govore o promjeni spola boje se još veće isključenosti, porasta nasilja i nasilnih napada.

Državna Duma je 14. srpnja jednoglasno izglasala zakon. Prema njemu, brakovi u kojima je partner u prošlosti promijenio spol, bit će poništeni. Međutim, kirurške intervencije će biti dopuštene i dalje ako su, primjerice, seksualni organi nepravilno oblikovani.

Inicijatori ovog zakona objavili su da žele zaštititi kulturalnu tradiciju i obiteljske vrijednosti u borbi protiv “zapadnih ideologija”.

“Djeca se treniraju da ima još spolova. Za Rusiju je to neprihvatljivo”
Putin se smatra zagovornikom modela rigidnih uloga muškaraca i žena. Putin, koji opetovano inzistira na tradiciji, no koji je razveden, također je ozakonio u ustavu da brak može biti samo između muškarca i žene.

Putin i Ruska pravoslavna crkva, jedan od njegovih glavnih stupova potpore, opetovano su pitanja rodnog identiteta prikazivali kao ekscese liberalne ideologije Zapada.

“Želimo li zaista da se djeci u našim školama od najranijih razreda nameću perverzije koje vode do degeneracije i izumiranja”, rekao je Putin u rujnu.

Djeca se “treniraju da misle da navodno postoji još spolova osim muškog i ženskog, i predlaže se da imaju operaciju spola”, ustvrdio je Putin. “Za Rusiju je to neprihvatljivo”, rekao je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
18.8 ° C
19.1 °
18.8 °
77 %
1kmh
20 %
Ned
17 °
Pon
25 °
Uto
26 °
Sri
20 °
Čet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: