6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Vučić: Danas mi je najteži dan otkad sam predsjednik. Imam pitanje za Amerikance

Pročitajte još:

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu je danas, zbog situacije na sjeveru Kosova i Metohije, najteži dan od kada je predsjednik države i od kada je premijer, te da vjerojatno će imati najtežu noć, jer smo pritjerani uza zid.

Pritjerani smo uza zid, za mene je ovo sigurno najteži dan od kada sam predsjednik Srbije i premijer, čeka me vjerojatno najteža noć, rekao je Vučić za RTS nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kaže da je očito da mnogima neće biti svejedno ako se nešto dogodi na Kosovu, jer kada ih pitate, gdje piše da kosovske specijalne snage i kosovska policija mogu napraviti svoje baze i upasti na sjever.

To nigdje ne piše, ali kažu da je – “u duhu”, kao što rade s Dejtonski sporazumom, jer su to tako riješili, dodao je Vučić.

– Naše je da pozivamo na mir i tražimo da niko slučajno ne dira pripadnike Kfora i Eleksa i to je vrlo važna poruka, da pozivamo na mir i razgovore i da pustimo nevinog čoveka (uhapšenog Dejana Pantića), ali onda svi će dati do znanja da je nevin kad je uhićen – istaknuo je Vučić.

“Imam jedno pitanje za Amerikance”
Rekao je da ima jedno pitanje za američke partnere.

“Koji sporazum poštuje Priština, koji sporazum poštujete, je li to povelja Ujedinjenih nacija, je li to Završni akt, Rezolucija 1244, je li to Washingtonski sporazum, recite, kažite jedan od ovih akata koji Priština poštuje, jedan recite koji vi Amerikanci poštujete”, rekao je Vučić.

Što se tiče navoda o napadu na EULEX, predsjednik Srbije poručio je: “Naše je da pozivamo na mir i tražimo da slučajno netko ne dira pripadnike KFOR-a i EULEX-a. Pozivamo na mirne razgovore, da puste na slobodu nevinog čovjeka kojeg su nevinog uhitili.”

Ustvrdio je da teška noć čeka Srbe na Kosovu. “Imamo uvjeravanja iz KFOR-a, iz Europe da neće biti nasilnih akcija protiv provjednika. Nadamo se da će to tako proći. Nastavljamo razgovarati s njima, to je naš posao. Učinit ćemo sve da se sačuvaju mir i stabilnost”, rekao je Vučić.

“Poduzete su odgovarajuće mjere na zaštiti otadžbine, izdao sam naređenja
Dodao je da su “poduzete odgovarajuće mjere na zaštiti otadžbine.”

“U skladu s tim, izdao sam najvažnija naređenja. Vijeće za nacionalnu sigurnost ih je prihvatilo”, rekao je te dodao da je ponosan na vojnike i policajce.

“Prije nego što dobiju bilo kakvo naređenje osim uzbune i podizanja borbene gotovosti, za upotrebu bilo čega milijun puta prije ćemo pokušati sačuvati mir i sigurnost svih naših građana”, rekao je.

Poručio je da Srbi na Kosovu, dok se ne dokaže drukčije na terenu, moraju vjerovati KFOR-u. “Jer je KFOR odlukom UN-a ta sigurnosna snaga koja mora garantirati Sigurnost Srbima. Hoće li to tako biti, mi se nadamo da hoće. Ako ne bude, odmah će nam biti sve jasno”, rekao je.

“Ma kako bilo teško – nema predaje”
Poručio je da “nije siguran koliko je Zapad sretan zbog ponašanja Slbina Kutrija, ali da bi bio previše naivan i veoma glup kad bi pomislio da nemaju način da ga natjeraju da se ponaša pristojno u skladu s normama međunarodnog prava.”

“Pozivam ljude da vjeruju rukovodstvu, da brinemo o cijeloj srbiji, o svakom djetetu, o svakom umirovljeniku i o svakom građaninu. Za naš narod na Kosovu i Metohiji poruka je da ma koliko bilo teško svim ljudima, nema predaje – mi smo uz vas”, zaključio je Vučić.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
92 %
1kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: