23 C
Zagreb
Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Vučić se pohvalio kako je razgovarao s Putinom i užicao jeftini plin: ‘Plaćat ćemo 10 puta manje od Europe’

Pročitajte još:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju je izjavio da je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio novi trogodišnji ugovor o opskrbi plinom.

“Ne mogu sada govoriti o cijeni, svi detalji će biti dogovoreni s Gazpromom”, rekao je Vučić novinarima, dodavši da se dogovorio s Putinom o tomu da cijena plina bude povezana s cijenom nafte, no nije iznio pojedinosti.

Desetogodišnji srbijanski ugovor o opskrbi plinom s Gazpromom istječe 31. svibnja.

– Imali smo vrlo dobar razgovor jutros Putin i ja. Govorili smo o nekoliko tema. Najvažnija su naši bilateralni odnosi, više stvari smo se dotakli. Za nas je najvažniji istek plinskog sporazuma. Glavne elemente smo dogovorili koji su povoljne za Srbiju. Ono što smo dogovorili je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mjesec dana, što mislim da nam izuzetno odgovara, a drugo platforma i formula će ostati ista – istakao je Vučić.

Podsjetimo je kako je Srbija do sada imala povoljnu formulu, javlja Blic.

– Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po tisuću kubnih metara plina, jer je cijena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako uvjerljivo najbolja cijena u cijeloj Europi – rekao je Vučić.

Vučić: Zimi ćemo plaćati 10 puta manje nego što će plaćati Europa

Dodao je kako će cijene biti jako povoljna, kao i da ako sve realiziraju što su danas dogovorili, po pitanju zaliha plina, imat će sigurnu zimu. Istaknuo je kako je zahvalan ruskim partnerima na podršci.

– Obavit ćemo razgovore s Gazpromom i tek onda ćemo vam moći reći točnu cijenu. Ako sada izračunamo to je 3 puta manje, a zimi će biti 10 puta manje nego što će plaćati Europa – rekao je Vučić, objašnjavajući da će cijena tijekom zime biti od 310 do 408 dolara za tisuću kubika.

– Moguće je da će samo Armenija i Bjelorusija imati nešto povoljniju cijenu. Ako računate da je danas negdje oko 960 cijena plina, to je zato što je ljeto. Zimi je išlo i preko 3.000 dolara. A mi ćemo plaćati 10 puta manje. Sad je pitanje samo dodatnih količina, kako nabavljamo i što radimo. Ali i da tako bude, mi nećemo čekati zimu. To je komplicirano, ali smo veliki posao danas završili i veliki posao učinili. Sa velikom sigurnošću, ja koji sam obično oprezan, više sam optimističan danas – zaključio je Vučić.

Aktualni sporazum o isporukama plina ističe za dva dana.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
23 ° C
23.8 °
21.8 °
46 %
8.2kmh
0 %
Pon
23 °
Uto
21 °
Sri
15 °
Čet
19 °
Pet
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9273
GBP
1,1668
CHF
1,0249
CNY
0,1285
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: