fbpx
17.8 C
Zagreb
Srijeda, 6 srpnja, 2022

Udomitelji traže promjene od Aladrovića: ‘Idemo nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom’

Pročitajte još:

Nakon smrti djevojčice (2), pismo ministru Aladroviću poslala je jedna od brojnih udomiteljica iz Hrvatske. Marina Novaković Matanić traži sastanak kako bi riješili njihove probleme, a kaže da slično traže i drugi udomitelji

Udomiteljica Marina Novaković Matanić, koja je inače i predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas, nakon smrti pretučene djevojčice (2) iz Slavonije poslala je otvoreno pismo ministru socijalne skrbi Josipu Aladroviću u kojem poručuje kako udomitelji iz Hrvatske već godinu dana traže sastanak kako bi riješili brojne probleme s udomljavanjem. Ističe tako problem susreta udomljene djece s roditeljima koji se odvijaju u njihovim obiteljima i traže da se to prekine.

‘Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način’

Kako nam je rekla u ponedjeljak ujutro, njen stav dijele brojni udomitelji, a kaže da je vidjela u zatvorenoj udomiteljskoj grupi na Facebooku, brojni udomitelji ministru će poslati slična pisma.

Pismo u cijelosti:
“Poštovani ministre Aladroviću,

Šaljem Vam ovaj e-mail kao udomiteljica, a čije mišljenje dijele mnogi udomitelji iz cijele RH. Godinu dana Vas udomitelji traže da se sastanu s Vama i da vam iznesu svoje probleme, a koji se velikim dijelom odnose na kontakte s biološkim roditeljima i obitelji djece koja su udomljena u našim obiteljima.

Prije dva tjedna nas je primila Vaša državna tajnica, a od Vas nema i dalje niti traga. Možda da ste iz prve ruke čuli od nas sve naše probleme, možda bi nešto pokrenuli i ne izgubili još dva tjedna kao i sve ove godine koje su uzalud potraćene i radi kojih se svi mi vrtimo u krug, a udomitelja je sve manje s razlogom i to ne radi novčanih sredstava o kojima uopće ne želim tratiti vrijeme, nego s onim čime se udomitelji nose godinama i gdje smo prepušteni sami sebi. U naše obitelji ulaze svi ti roditelji koji iza sebe imaju i dobar dio iza sebe kriminalnog života, nitko nije čuo naše zahtjeve da se susreti s takvim djecom ne odvijaju u našim obiteljima i na taj način ugrožavaju i druga djeca koja su udomljena kod nas.

Nemali broj puta smo doživjeli napade na nas i odgovor iz Centara koje mi dobivamo neka zovemo policiju i podižemo tužbe protiv takvih roditelja umjesto da sustav stane iza nas. Dapače naša dužnost je svakih 6 mjeseci podnijeti izvještaj, i koliko puta se dogodi kada dođe do suda izvještaj i mišljenje udomitelja se niti najmanje ne uvažava i potpuno kriva teza je da je i najgora biološka obitelj najbolji izbor za dijete. Iz ovog slučaja vidimo da je za ovog malog anđela bilo puno bolje da je ostalo u udomiteljskoj obitelji. Niti će netko život ovog djeteta vratiti, niti će tuga udomiteljske obitelji ikada biti izbrisana. Ali idemo svi skupa nešto učiniti i spriječiti da ni jedno dijete više ikada ne plati svojim životom na ovaj način.

A vi ministre konačno stanite pred udomitelje i poslušajte što Vam mi svi skupa imamo za reći, jer nemojte izbjegavati i Vašu odgovornost jer nas niste imali vremena primiti proteklih godinu dana.

S poštovanjem,

Udomiteljica Marina Novaković Matanić”

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Ministarstvo šalje inspekciju u školu Milanovićevog sina: Objasnili koja je procedura za izmjenu ocjena

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) priopćilo je u utorak da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.8 ° C
17.1 °
16.8 °
94 %
1kmh
0 %
Sri
31 °
Čet
29 °
Pet
24 °
Sub
26 °
Ned
27 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5240
USD
7,3271
GBP
8,7700
CHF
7,5739
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: