16.2 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Uragan Ida ostavio 670 tisuća ljudi bez struje, Bajden proglasio stanje katastrofe

Pročitajte još:

Najmanje jedna osoba poginula je na jugu SAD u udaru opasnog uragana Ida koji je doveo do nestanka struje u celom Nju Orleansu i poplavio priobalna mesta u saveznoj državi Luizijana.

Meteorolozi su upozorili na razorne vetrove, obilnu kišu koja bi mogla da dovede do poplava i na oluju opasnu po život.

Uragan Ida je danas protutnjao kroz jugoistočni deo Luizijane i prešao u državu Misisipi.

“Ovo je jedna od najjačih oluja koja je pogodila ovo područje”, rekao je na konferenciji za novinare guverner Louisiane John Bel Edwards.

Stotine kilometara novih nasipa izgrađeno je oko New Orleansa nakon poplava uzrokovanih Katrinom, u kojoj je život izgubilo više od 1800 ljudi.

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvijestio je NHC. Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenima uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća.

“Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe”, stoji u priopćenju.

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, uz vjetrove od oko 240 kilometara na sat, prolome oblaka i visoke valove koji su potopili velik dio obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 2 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: