7.6 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Vidović Krišto optužila Plenkovića: “Izbacite premijera van iz sabornice da se upristoji, on razgovara kao da je u Skupštini Jugoslavije”

Pročitajte još:

Premijer Andrej Plenković ‘gostuje’ u Saboru, pred saborskim zastupnicima prenio je izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u zadnjih šest mjeseci te borbi protiv koronavirusa. No, stvari su se užarile kad su (oporbeni) zastupnici počeli rešetati Plenkovića. Krenuo je Hrvoje Zekanović s pitanjem o “rezoluciji Predraga Matića”, Marijan Pavliček ga je bocnuo na procijepljenost i ucjenjivanje poslodavaca, a nakon IDS-ovaca Emila Dausa i Katarine Nemet “na scenu je stupila” Karolina Vidović Krišto.

Ona se na Plenkovića okomila zbog slobode medija i pravosuđa, optužujući HDZ da kontrolira medije te da je Hrvatska u EU među posljednjima kad je riječ o neovisnosti pravosuđa.

“Zna li Europsko vijeće da ste namjestili natječaj za ravnatelja HDZ-a Bačića, koji je kuriski prenosio mito vašem dragom koalicijskom partneru Milanu Bandiću i koji je cenzurirao na HRT-u kako bi štitio korupciju vaše Vlade. Kad ne biste kontrolirali medije, onda bi građani znali da je u aferama (za vrijeme Plenkovićeve vlasti, opa.a.) opustošeno 13 milijardi kuna po neovisnosti pravosuđa. Tko vam daje pravo da utječete na medije i pravosuđe, glavne uzročnike neprave i siromaštva u Hrvatskoj?”, upitala ga je.

“Još jedna patetična tirada bez argumenata. Bačića je izabrao Sabor, a ne Vlada, koja nije imala nikakvu ulogu. Nisam ga nikad u životu ni vidio dok ga Sabor nije izabrao. To je krivo, lažno i netočno. Što se tiče vaše teze o kontroli medija, ako mi kontroliramo medije, onda to činimo mazohistički”, odgovorio je Plenković.

Potom je Vidović Krišto apelirala na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da premijera pošalje van iz sabornice da se upristoji. “Razgovara kao u Skupštini Jugoslavije”, poručila je. Jandroković joj je odgovorio kako ne zna kako je to bilo u Skupštini Jugoslavije.

Marija Selak Raspudić je rekla da neće o premijerovim mazohističkim, već o sadističkim tendencijama. Citirala je Ursulu von der Leyen da je Velika Britanija bila brža u nabavci cjepiva i da je što se EU tiče, odgovornost na proizvođačima. Zanimalo ju je tko će odgovarati ako cjepiva ne budu dovoljno učinkovita i za manjak kojega je bilo. Plenković joj je odgovorio da EMA odobrava cjepiva na razini EU-a, a da za sve probleme s cjepivima odgovara proizvođač, primjerice s nuspojavama.

“Toliko ste dobro ishendlali ovu krizu da se tek 35 posto zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepilo”, poručila je Mostova Selak Raspudić.

Nakon Mostovke na red je došla HDZ-ovka Majda Burić, a na njeno pitanje je ‘pukao’ Nino Raspudić. On je rekao da se pitanje zastupnice Burić “omalovažavanje zastupnika te da je “toliko očito naručeno da vrijeđa inteligenciju birača”. Zatražio je opomenu za nju, no Jandroković je umjesto toga kaznio – njega.

“Hajki” se priključio i Mostovac Nikola Grmoja, koji je – govoreći o mjerama pomoći poduzetnicima – rekao da Plenković “nikome nije dao ništa”.

“To je novac hrvatskih poduzetnika, svoje ništa ne dijelite”, na što je Plenković replicirao zahvalom zastupnicima SDP-a i Mosta što su “pomogli očuvati radna mjesta, davali plaće radnicima, pomagali poduzetnicima”.

Grmoja je potom zatražio stanku kako bi se konzultirali o “licemjernim stavovima premijera Plenkovića”.

“Ponaša se kao mali miš prema Viktoru Orbanu. Time pokazuje da ovdje u Hrvatskoj glumi baju a da je u Bruxellesu mali miš. Niti jednu huškačku izjavu prema manjinama nikada nisam znao, a vi ste prijetnje upućene mojoj obitelji relativizirali. Ostajem prema onim uvjerenjima koje sam zastupao”, kazao je Grmoja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
umjerena kiša
4.8 ° C
4.9 °
2.5 °
88 %
3.1kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
10 °
Čet
14 °
Pet
14 °
Sub
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: