14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Vlasnici jarunskih kafića očajni zatvaraju terase uoči Eura: “Pali smo u nesvijest kada smo vidjeli…”

Pročitajte još:

Ugostitelji moraju ukloniti terase zbog zamjene dotrajalih vrelovoda, a u unutrašnjosti ne smiju služiti piće zbog mjera

Tek što im je posao živnuo, tri kafića na zagrebačkom Jarunu privremeno zatvaraju svoja vrata jer su HEP i Grad Zagreb odlučili od idućeg tjedna u njihovim ulicama zamijeniti stare cjevovode.

Postavljanje cijevi za toplu vodu, koje prolaze baš ispod terasa triju kafića na tržnici Jarun, Egoista, Leggiera i Teatra, za očajne vlasnike znači apsurdnu situaciju. Piće ne mogu posluživati unutra zbog koronamjera, a sada ni vani zbog radova. Pritom počinje i Europsko nogometno prvenstvo kada se na terasama kafića piće pojačano konzumira. Iz Grada Zagreba ne pokazuju razumijevanje, kažu da su te terase na javnim površinama i da se radovi moraju obaviti. Ugostitelji se pitaju tko će im nadoknaditi gubitak od 500.000 kuna koliko će, prema njihovim procjenama, izgubiti…

“U prilogu je bila i odluka HEP toplinarstva da smo u roku sedam dana dužni ukloniti naše terase radi izmjena vrelovoda, i u tom dopisu piše da ćemo biti zatvoreni od 15. lipnja do 31. srpnja. Pali smo u nesvijest”, kaže Dražen Biljan, vlasnik Egoist barova i dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba za HRT.

– Kakvi su to radovi koji traju mjesec i pol dana na terasi? Zgrade se sagrade za to vrijeme. Postoji li mogućnost da se taj period skrati i postoji li mogućnost da se odogodi nakon eura, pita Danko Balač, regionalni voditelj Leggiero barova.

Traže da se radovi odgode za mjesec dana, jer u petak počinje Europsko prvenstvo u nogometu što bi im svakako popravilo promet.

– Problem je tajming u vrijeme Europskog prvenstva u nogometu i problem je rok trajanja 45 dana. I dalje nam nije jasno šta se radi 45 dana. I možda najveći problem, problem komunikacije. Ovo je sigurno plan za koji se zna gotovo godinu dana jer čujemo da su sredstva iz EU-a, a mi smo doznali dva dana prije nego što moramo maknuti terasu, ističe Nikola Protuđer, vlasnik Teatro bara.

Iz HEP-a poručuju da su prije dva dana dobili zahtjev od ugostitelja te da su spremni prilagoditi termine radova.

– Svakako ćemo imati uu vidu njihove potrebe, ili da se taj period prolongira ili se u krajnjoj liniji skrati da ne bude 45 dana kako je najavljeno. Razmotrit ćemo i sa svakim ćemo pokušati naći neki modus koji bi ugostiteljima omogućio koliko toliko normalno funkcioniranje. Znamo da se sad bliži u euro, terase će biti krcate i probat ćemo prilagoditi terminske planove, kaže Jurica Brnas, rukovoditelj Službe za eksploataciju HEP Toplinarstva.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
12.6 ° C
15 °
10.8 °
69 %
2.1kmh
40 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: