6.2 C
Zagreb
Srijeda, 24 travnja, 2024

Zastrašujući trenuci udara tornada u Češkoj, auti letjeli u kuće

Pročitajte još:

Oluja s razornim tornadom pogodila je jug Češke. Tornado je poharao sedam mjesta u češkoj pokrajini Južnoj Moravi. Potvrđeno je da ima mrtvih, ali se još ne zna njihov broj.

Ozlijeđeno je najmanje 200 ljudi. Među njima ima i djece.

Meteorolog češke televizije rekao je da je tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž austrijske granice i 270 km jugoistočno od Praga, možda dosegnuo razinu F3-F4, a da su vjetrovi na zadnjoj razini udarali 267-322 km na sat. To bi značilo da je to najjači tornado u modernoj povijesti Češke i prvi tornado od 2018. godine.

Jako je pogođeno sedam mjesta, a najveću štetu bilježe Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice i Mikulčice. Neki su ostali poplavljeni u kućama. Pomoć i pojačanje iz cijele zemlje i susjedne Austrije usmjeravaju se na to područje. Bez struje je preko 121.000 kućanstava. Policija je objavila da su pogođene općine zatvorene, a kao razlog su naveli i curenja plina.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Mareka Babisza, pola sela Hrušky u regiji Břeclav tornado je sravnio sa zemljom.

“Pola sela sravnjeno je sa zemljom, ostali su samo obodni zidovi bez krovova, bez prozora. Crkva nema krov, nema toranj, automobili su bacani na obiteljske kuće, ljudi se nisu imali gdje sakriti. Selo od crkve prema dolje praktički ne postoji. Škola nema fasadu, nema krov, nisam stigao ni do vrtića”, rekao je Babisz.

O kakvom se razornom tornadu radilo, svjedoče snimke s društvenih mreža. Neke građevine i automobili su gotovo potpuno uništeni, a sve izgleda apokaliptično.

Pogledajte snimku iz Lužica.


Video: (Index.hr)

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
6.5 ° C
7.2 °
5.1 °
91 %
2.1kmh
100 %
Sri
8 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °
Ned
17 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: