5.5 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Zelenskij objavio fotografiju: Zarobljeni ruski oligarh megajahtu čuva u Hrvatskoj, Putin je kum njegovoj kćeri

Pročitajte još:

Ukrajinci su uhitili proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, čelnika najveće oporbene stranke i Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je to objavom fotografije Medvedčuka u lisicama na svojem Facebook profilu. Napisao je kako se radilo o specijalnoj akciji njihovih sigurnosnih snaga.

Na svom profilu na Telegramu Zelenskij je objavio sliku Medvedčuka u lisicama. “Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!” napisao je Zelenskij.

Na službenom Twitter profilu ukrajinske sigurnosne službe navodi se da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao kamuflažu. Dodali su da su uhitili Medvedčuka u “opasnoj” specijalnoj operaciji.

Medvedčuk je čelnik Oporbene platforme za život, najveće oporbene stranke u Ukrajini. U ožujku je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenskij suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da Rusija uspije zauzeti grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćeri.

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Do današnje objave nije se znalo gdje se nalazi.

“Odmarao s Putinom”
Magazin Time objavio je u veljači, prije invazije, članak o prijateljstvu između Medvedčuka i Putina. Ovo je dio članka:

“Odmaraju zajedno na Crnom moru. Posluju. Oni su opsjednuti vezama između svojih zemalja i zapadnih sila koje vide kao sile razdora.”

“Naš odnos se razvijao više od 20 godina. Ne želim reći da iskorištavam tu vezu, ali moglo bi se reći da da”, rekao je Medvedčuk.

“Putin bi isto mogao reći i za Medvedčuka. Kao vodeći glas ruskih interesa u Ukrajini, Medvedčukova politička stranka najveća je oporbena snaga u parlamentu, s milijunima pristaša. Tijekom protekle godine ta se stranka našla na udaru. Medvedčuk je u svibnju optužen za izdaju i stavljen u kućni pritvor u Kijevu. Prošlog mjeseca SAD je optužio njega i njegove saveznike za planiranje državnog udara uz pomoć ruske vojske”, pisao je Time.

Njegova jahta blokirana u Hrvatskoj
U Rijeci su nedavno zabranili isplovaljavanje luksuzne megajahte Royal Romance, duge 92 metra, upravo zbog povezanosti vlasnika s osobama koje su na popisu za sankcije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kako je pisao Novi list, ta je jahta do ožujka prošle godine bila u vlasništvu Medvedčuka. Krajem ožujka dobila je dozvolu da napusti Rijeku i krene prema Trogiru gdje je sada usidrena.

Royal Romance svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu, koristi se isključivo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi njezinog održavanja i putovanja procjenjuju se na 15 do 20 milijuna dolara.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
6.3 ° C
7.6 °
4.8 °
93 %
2.1kmh
69 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: